TZ: Umění v novém spotu Národní galerie odzbrojí jeptišku i uprchlíka

Umění v novém spotu Národní galerie odzbrojí jeptišku i uprchlíka / Národní galerie v Praze / Praha / 30. 3. 2017

https://www.youtube.com/watch?v=NwX0EPvd5wo

Hipster, děvčátko, tramp, motorkář, jeptiška nebo uprchlík. Hlavní roli v novém spotu Národní galerie v Praze překvapivě nehraje umění, ale její návštěvníci. Galerie zve jeho prostřednictvím nejen na aktuální výstavy, ale dává najevo, že je jako celek otevřená všem.

Ideový koncept spotu vychází z aktuálních témat, jimž se galerie věnuje v rámci svého programu. Projekty jarní výstavní sezóny propojují současná společensko-politická témata s netradičními uměleckými formami, a to zejména v projektech čtyř výjimečných uměleckých osobností – Františka Skály, Aj Wej-weje, Magdaleny Jetelové a Gerharda Richtera. Výstavy prvních tří již galerie zahájila ve Valdštejnské jízdárně a Veletržním paláci. Richterova výstava odstartuje 26. dubna v paláci Kinských.

„Naším cílem bylo ve zkratce zachytit různorodost návštěvníků i moment úžasu nad uměleckým dílem. Vytvořit spot byla velká výzva, ale díky skvělé spolupráci s Národní galerií se nám to, pevně věřím, podařilo,“ říká Jan Látal, režisér i autor námětu.

Spot vznikl ve dvou verzích – dvacetivteřinové video je během jara nasazeno ve vysílání České televize, verze v délce 50 vteřin slouží ke komunikaci v online prostředí. „Natáčeli jsme kamerou Phantome, která byla původně vyvinuta pro záznam balistických střel a umí točit záběry až stokrát zpomaleně. Díky tomu může divák sledovat každý detail, třeba včetně vytetovaných trig Bohuslava Schnircha na noze jeho prasynovce,“ dodává Jan Látal. Podívejte se na nové video na YouTube nebo na Facebooku Národní galerie v Praze.

Realizační tým

Námět: Žofie Látalová

Režie, střih: Jan Látal

Kamera: Jan J. Filip

Kostýmy a rekvizity: Eva Bláhová

Zvuk: Vojtěch Knot

Mix zvuku: Aleš Březina

Asistent režie: Jakub Ptáček

Produkce: Magdaléna Sochorová

Obrazová postprodukce: Magic Lab

Poděkování: Marcela Straková, Národní galerie v Praze, Magic Lab, Panavision – Václav Hejduk, Panalux