Top5týdne 28. 3. 2017

Byly rozdány ceny Czech Grand Design, Madona z Veveří patří církvi, památník Lidice má novou ředitelku, ústečtí radní neschválili dotaci pro Hraničář, Zehra Doğan odsouzena ke dvěma letům a deseti měsícům vězení.

1/ Udílení cen Czech Grand Design

Ve Stavovském divadle proběhlo předávání cen Czech Grand Design. Ceny byly uděleny v celkem deseti kategoriích včetně nové kategorie Ilustrátor roku. V hlavní kategorii Grand Designér roku zvítězilo studio deFORM s interaktivní hrou Koski a policovým systémem ZIG ZAG pro firmu HEM. Do síně slávy byl uveden grafický designér a typograf Rostislav Vaněk.

2/ Madona z Veveří patří církvi

Městský soud v Praze zamítl odvolání Národní galerie ve věci vlastnictví obrazu Madony z Veveří. NG předložila nové důkazy, které měly prokázat, že stát vlastnil obraz už ve 30. letech 20. století, a proto se na něj církevní restituce nevztahují, soud je ale označil za neprůkazné. Ředitel NG Jiří Fajt chce o dalším postupu rozhodnout až poté, co mu bude doručeno písemné odůvodnění rozsudku.

3/ Nové vedení památníku Lidice

Novou ředitelkou památníku Lidice bude Martina Lehmannová, rozhodlo ve druhém výběrovém řízení ministerstvo kultury. „Chci více připomenout význam toho, co Lidice znamenají, nejen na území České republiky, ale skutečně mezinárodně,“ uvedla ke svým plánům do budoucna Lehmannová. Ve vedoucí funkci nahradí Milouše Červencla, který v prosinci loňského roku odešel do důchodu.

4/ Ústečtí radní neschválili dotaci pro Hraničář

Ústecký veřejný sál Hraničář se od loňského roku potýká s nedostatkem financí. Jeho vedení proto požádalo město o dotaci na provoz ve výši jeden a půl milionu korun. Představitelé města však ani na posledním zasedání o přidělení dotace nerozhodli. Jako odůvodnění uvedli, že náklady na celoroční provoz a jednotlivé žádosti se neshodují. „Pokusíme se ještě příští týden s představiteli Hraničáře sejít a vyjasnit si některé nesrovnalosti,“ uvedla primátorka Věra Nechybová.

5/ Odsouzení Zehry Doğan

Turecká umělkyně Zehra Doğan byla odsouzena ke dvěma rokům a deseti měsícům vězení kvůli obrazu zachycujícímu útok tureckých bezpečnostních složek na kurdské město Nusaybin. Doğan byla zadržena v červenci 2016 poté, co byla obviněna, že je napojena na organizaci PKK (Strana kurdských pracujících). Důkazem měly být právě její obrazy. „Dostala jsem dva roky a deset měsíců nepodmíněně jenom proto, že jsem namalovala turecké vlajky na zničených budovách. Ale to všechno způsobila turecká vláda. Já jsem to jenom namalovala,“ uvedla umělkyně v později smazaném příspěvku na svém Twitteru.


Foto: 1: Madona z Veveří, foto Wikipedia Commons, Ondraness, 2: Památník Lidice, foto Wikipedia Commons, Michal Ritter

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.