TZ: Ostrava se stala centrem evropské malby

Ostrava se stala centrem evropské malby / GVUO / Ostrava / 20. 3. 2017

Už za pár dní se pětatřicet současných světových maleb vrátí zpět do depozitáře soukromé sbírky Roberta Runtáka. Výstava Narušená imaginace, která zobrazuje zneklidňující společenská témata, v Galerii výtvarného umění v Ostravě za týden končí. Vidělo ji téměř deset tisíc lidí a další se na návštěvu chystají.

Poslední týden mají příznivci současné evropské malby možnost prohlédnout si v Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO) výstavu Narušená imaginace s podtitulem Making Windows Where There Were Once Walls. Expozici, která představuje dvacet šest tvořících malířů ve středních letech, pro galerii připravila britská kurátorka Jane Neal. Výstava v ostravském Domě umění končí již tuto neděli 26. března v 18 hodin.

„Expozice vzbuzuje velké ohlasy především svým emotivním zaměřením. Motivy samoty uprostřed davu, odlidštěnost jedince i společnosti, sledování až špehování okolí nebo lidský cirkus, tak by se dala shrnout zneklidňující témata výstavy, při kterých chvílemi běhá až mráz po zádech,“ přibližuje výstavu Jan Kudrna, kurátor GVUO, a pokračuje: „Výstava zobrazuje a upozorňuje na současné společenské zlozvyky. Snaží se návštěvníka vést a směřovat k návratu k humanitě.“

Závažnost sdělení výstavy podtrhuje také devět umělců. Jonathan Wateridge a Alexandera Tineie a další prostřednictvím krátkých videí představují svá vystavená díla a vysvětlují, co je v dnešním světě zneklidňuje a motivuje k potřebě vymezit se. Také se rozpovídali o svém postoji k současnému evropské výtvarné scéně Rozhovory s umělci jsou pro veřejnost k dispozici na instalovaných obrazovkách přímo ve výstavních sálech nebo na sociálních sítích.

„Kurátorka Jane Neal narušenost současné společnosti zachytila také v rozsáhlém katalogu, který výstavu doprovází,“ doplňuje Kateřina Mertha, tisková mluvčí GVUO, a pokračuje „Její zobecnění a přímé pojmenování aktuálních problémů je víc než alarmující.“

Výstava vzbuzuje velký ohlas v řadách laické i odborné veřejnosti v České republice i zahraničí. Z těchto důvodů galerie doporučuje nenechávat návštěvu na poslední dny. V Domě umění GVUO je výstava otevřena úterý až neděle od 10 do 18 hodin. Plné vstupné činí 100 korun a zlevněné 50 korun, volný vstup je pro seniory a v neděli.

Sbírka Roberta Runtáka je rozdělena na české a zahraniční umění. Mezinárodní část sbírky, která se koncentrovaně zaobírá převážně současnou evropskou malbou, byla založena v roce 2011. Tato část sbírky je svou povahou výjimečná nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského prostoru. V současné době kolekce čítá téměř sto uměleckých artefaktů více než třiceti současných umělců střední i nejmladší evropské výtvarné generace.