TZ: Komplot. Klade otázky a hledá odpovědi

Jakub Černý, Hynek Chmelař, Barbora Kutinová, Vojtěch Kovařík a Pavel Zbořil / Komplot. Klade otázky a hledá odpovědi / Nová galerie / Praha / 17. 3. - 15. 4. 2017

Komplot: Klade otázky a hledá odpovědi

Galerie Malování kreslení, Balbínova 28, Praha

vernisáž 17. 3. 2017 v 18h

Dne 17. března 2017 proběhne v Galerii Malování kreslení vernisáž kolektivní výstavy Komplot. Svoje práce představí pět autorů: Jakub Černý, Hynek Chmelař, Barbora Kutinová, Vojtěch Kovařík a Pavel Zbořil. Výstava je hlavním výstupem bakalářské práce a kurátorského projektu Elišky Jarmarové (ateliér Kresby, Fakulta umění Ostravské univerzity).

Jednotliví autoři zastupují odlišné přístupy. Poukazují tak na důležitý význam kresby jako výchozího bodu pro další práci. Kresby jako prostoru/ateliéru a kresby jako média. Příkladem spolupráce uvnitř Komplotu je téma výstavy, jímž je umění vycházející z veškerých plošných předloh. Reflektuje tak i výběr výstavního prostoru, kterým je ateliér pro veřejnost jako ateliér/prostor pro umění.

Celý projekt si klade za cíl najít odpovědi na otázky, které umělecké školy nedokážou zodpovídat, tedy například jak reálně funguje umělecký provoz a trh.

Výstava bude prodejní. Je to dáno snahou upozornit na často opomíjenou skutečnost, že umění je také povoláním, ne jen zájmovou činností, a že stejně jako hudební nebo divadelní tvorba by mělo být finančně ohodnocováno.