TZ: Společnost Jindřicha Chalupeckého představuje svůj bohatý jarní program

Společnost Jindřicha Chalupeckého představuje svůj bohatý jarní program / CJCH / Praha / 7. 3. 2017

Společnost Jindřicha Chalupeckého představuje svůj bohatý jarní program

Společnost Jindřicha Chalupeckého je známá především jako organizátor Ceny Jindřicha Chalupeckého, nejprestižnějšího českého ocenění pro výtvarné umělce do 35 let. Společnost však v posledních letech podstatně rozšířila svou činnost a začala organizovat celou řadu paralelních projektů a programů, které mají za cíl představovat porevoluční a současné české umění odborné i široké veřejnosti po celé České republice i v zahraničí. V následujících měsících tak bude výstavou Anny Hulačové v Oblastní galerii Liberec pokračovat cyklus intervencí do expozic regionálních galerií, programová série Café Chalupecký bude v pražské galerii Display hostit guatemalského kurátora Pabla José Ramiréze a vůbec první laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Vladimír Kokolia se zapojí do projektu Učebny, v jehož rámci bude spolupracovat se studenty na pražském gymnáziu Arabská. Výstavní činnost Společnosti Jindřicha Chalupeckého se letos rozšíří i do zahraničí – v květnu se uskuteční v Českém centru v Berlíně výstava Adély Součkové, v červenci pak bude galerie ForumBOX Helsinki hostit velkou skupinovou výstavu jedenácti předchozích finalistů a laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého s názvem Reflexe (jiného).

„Máme radost, že se nám daří postupně rozšiřovat naše aktivity a z role organizátora uměleckého ocenění se stávat spíše platformou či kurátorským kolektivem, který s českým uměním posledních téměř třech desetiletí pracuje v širokých geografických i tematických souvislostech. Přestože samozřejmě nejsme jedinou organizací, která se stará o kontakty české umělecké scény se zahraničním, domníváme se, že je stále třeba intenzivně pracovat na vytváření nových partnerství a profesních příležitostí pro prezentaci českých umělců ve významných mezinárodních institucích. Za stejně důležitý považujeme kontakt s kulturními organizacemi působícími v českých regionech, stejně jako oslovování nových vrstev publika, například mladších věkových skupin. Naše nové programové série těmto cílům tematicky odpovídají, a věřím, že se v následujících letech stanou stejně důležitou součástí naší činnosti, jako je Cena Jindřicha Chalupeckého," říká Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Letošní intervence zahájí výstava Anny Hulačové v Oblastní galerii Liberec

Finalistka CJCH z roku 2016, sochařka Anna Hulačová, představí v Oblastní galerii Liberec některá z děl, která byla součástí výstavy Cena Jindřicha Chalupeckého: Finále 2016, která proběhla na podzim loňského roku v pražském Veletržním paláci – Národní galerii. Autorka je ale doplní také o nové sochy a kresby. Výstava s názvem Přestávky mezi směnami je koncipována ve spolupráci s kurátorkou Marianou Serranovou. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 9. března od 17:30, samotná výstava pak potrvá do 26. června 2017.

Výstava je součástí cyklu tzv. pop-up výstav a intervencí do expozic regionálních galerií, které vznikají ve spolupráci s dosavadními laureáty nebo finalisty CJCH. Jejich cílem je přibližovat současné české umění publiku i mimo hlavní centra, kde se také odehrávají finálové výstavy finalistů CJCH (Praha, Brno) a upozorňovat na skutečnost, že Cena se netýká pouze pětice finalistů pro daný rok, ale že její význam je tvořen desítkami osobností, které Cenou doposud prošly. V loňském roce tak proběhlo umístění díla Jiřího Černického do stálé expozice Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, instalace nového videa Pavla Sterce v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě a intervence Dominika Langa, Evy Koťátkové a Tomáše Vaňka do stálé expozice v Galerii výtvarného umění Cheb. V letošním roce bude série intervencí pokračovat ve spolupráci se stávajícími partnerskými institucemi, i několika novými, jako je například Dům umění České Budějovice. V Liberci se po výstavě Anny Hulačové představí další tři finalisté CJCH z roku 2016.

Café Chalupecký s kurátorem Pablem José Ramírezem v galerii Display

31. března zavítá do Prahy kurátor, teoretik a výtvarný kritik Pablo José Ramírez. Pětatřicetiletý rodák z Guatemaly bude v rámci performativní rozpravy Vstříc vesmíru (na půl cesty) – Kurátorské zamyšlení nad zemí, hranicemi a černými dírami od 18:00 v pražské galerii Display debatovat o globální politice kapitalismu, zrychlené spotřebě či podvratné schopnosti umění v současném světě a to prostřednictvím děl sedmi umělců z nejrůznějších částí světa. Akce se uskuteční na několika místech najednou, každý z umělců se vyjádří k vybranému tématu a svému dílu skrze krátké rozhovory po Skypu.

Setkání se uskuteční v rámci programové série Café Chalupecký, která si dává za cíl představovat zajímavé zahraniční hosty, zejména významné kurátory, teoretiky a umělce. Název je inspirovaný mimo jiné stolem Jiřího Koláře v pražské kavárně Slavia, u kterého umělec a spoluzakladatel CJCH často seděl také s Jindřichem Chalupeckým a kde proběhla řada dalších zásadních setkání a diskuzí. Záměrem Café Chalupecký je důkladně seznámit zahraniční hosty s místní uměleckou scénou a podle jejich specifických zájmů jim pomoci s navázáním kontaktů s českými umělci, teoretiky i dalšími osobnostmi. Zároveň je součástí jejich výzkumného pobytu program pro veřejnost, který může mít jakoukoli podobu od přednášky, promítání či diskuse až po pop-up výstavu, konferenci či performativní akci. Podle tohoto zaměření také vybíráme místa konání programů, což může být například kino, kavárna i výstavní instituce. Programy jsou určené široké veřejnosti, studentům a specifickým komunitám, ale také umělecké scéně s důrazem na mezinárodní a mezigenerační dialog. V minulosti se v rámci Café Chalupecký uskutečnila například performance mexického umělce Pabla Helguery, mystifikační komentovaná prohlídka výstavy finalistů CJCH s polskými kurátory Anetou Rostkowskou a Jakubem Woynarowskim či promítání videí pěti českých umělkyň připravené newyorskou kurátorkou Michelle Lévy.

Tři laureáti CJCH se zapojí do projektu Učebny

V roce 2017 se Společnost Jindřicha Chalupeckého poprvé zapojuje do existujícího projektu Učebny, který v roce 2015 spustilo sdružení Artedu. Projekt je založený na dlouhodobější spolupráci mezi studenty a pedagogy vybrané střední školy s jedním současným umělcem (doposud např. Jiří David, Kurt Gebauer, Michael Rittstein ad.). Výstupem jejich spolupráce je společná výstava na půdě školy. Smyslem projektu je posilování vztahu studentů k současnému umění a jeho lepší poznávání skrze přímý kontakt s renomovanými výtvarníky. V roce 2017 se do Učeben, které se budou konat na Gymnáziu Arabská, Arcibiskupském Gymnáziu a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze, zapojí tři dosavadní laureáti CJCH. Prvním z nich bude symbolicky i první laureát ceny a dlouholetý pedagog na pražské AVU, Vladimír Kokolia. Setkání umělce se studenty budou probíhat už během března a na začátku dubna pak budou Učebny korunovány společnou vernisáží, která je otevřená veřejnosti.

Výstavní činnost se z Prahy a Brna rozšíří i do Berlína a Helsinek

Tradiční výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého se v roce 2017 uskuteční od 21. září v Moravské galerii v Brně. Paralelně s ní představí v Atriu Pražákova paláce svůj samostatný výstavní projekt německý umělec Clemens von Wedemeyer. V rámci snahy aktivity kolem Ceny Jindřicha Chalupeckého co nejvíce kontextualizovat a reflektovat chystá Společnost kromě brněnské výstavy i alternativní výstavu, která bude na finále letošního ročníku volně navazovat. Ta se uskuteční od 26. září v Centru pro současné umění Futura v Praze a bude mít název Spekulace nad pravidly hry.

Důležitým bodem činnosti Společnosti Jindřicha Chalupeckého je utužování zahraničních partnerství a výstavní a prezentační činnost v zahraničí. V květnu 2017 tak bude v Českém centru v Berlíně představen nový projekt Adély Součkové, v červenci se pak uskuteční skupinová výstava jedenácti českých umělců v galerii ForumBOX Helsinki s názvem Reflexe (jiného). Bližší informace o výstavách přinese Společnost Jindřicha Chalupeckého v následujících měsících.

Informace o aktuálním doprovodném programu Ceny Jindřicha Chalupeckého najdete zde: http://www.cjch.cz/cz/event