TZ: Ladislav Tejml

Ladislav Tejml / Everything’s Gonna Be Alright 3 / kurátorka: Veronika Zajačiková / Video NoD / Praha / 16. 2. - 17. 3. 2017

Ladislav Tejml: Everything’s Gonna Be Alright 3

Video NoD, 360° projection, 3D animace

16. 2. - 17. 3. 2017

Kurátorka: Veronika Zajačiková

Spěje svět k temným zítřkům, nebo se jen opájíme vzrušující katastrofickou fikcí. Dokážeme se vysoukat ze sevření virtuální anakondy, nebo si stačí povolit opasek. Jsou ty návleky skutečné, nebo trochu větší příliv metainformací. Píše tento text člověk, nebo jsem si pořídil nové boty. Ladislav Tejml v loňském roce představil pražskému publiku projekt autorských webových stránek Click by click. V připravované panoramatické projekci pro galerii Video NoD rozvíjí specifickou vizuální koláž 3D animací.

Projekt Everything´s Gonna Be Alright 3 je volné pokračování mých prací, reflektující problematiku současné společnosti. Současná, zrychlená společnost se dá přirovnat k bažině. Čím rychleji roztáčí své soukolí, tím rychleji se potápí v tekuté době. Stupňující se rychlost má za následek, že ukazatele cesty se stávají nečitelné. Pokud tedy projedeme kolem ukazatelů v plně naloženém nákladním automobilu s plynem sešlápnutým na podlahu, jen stěží dokážeme rozpoznat, jaká cesta nás zavede do bažiny, jen těžko dokážeme náklaďák před bažinou zastavit. I tak už má nákladní vůz zpoždění, protože materiální pomlasknutí je vyřízeno během pár vteřin. Vždy je třeba se nějakým způsobem orientovat, mozkový rosol řídne a GPS nám ukazuje tu pravou cestu, která je ovšem snadno zmanipulovatelná či kontrolovatelná. Jestliže se nestihneme zastavit u ukazatele, investigativně vyhodnotit správnost směru a místo toho se spolehneme na algoritmy, které nám přece pomáhají, jde o ideální podmínky k využití populismu. Populismus má za následek štěpení společnosti na jedničky a nuly. Ano, jednoduchá varianta stravitelná pro každého v podání dvou možností ano/ne je v dobách plné obav dostačující. Jenomže mezi těmito dvěma izolovanými bublinami lze nalézt celou škálu dalších možností. Fuzzy logika je toho zdárným příkladem, ve kterém se nepočítá s prvky vyhraněnými do jedniček a nul, nýbrž s jakýmisi mezistupni, které se limitům pouze blíží.  Svět se možná nadobro zbláznil, ale to neznamená, že bychom se v něm nemohli rozumně orientovat. Orientace však není vše, co bychom si přáli. Zvláště, když má v rukou kormidlo pirát s přehazovačkou, kterému těžce odhadnutelné, rychlé a nenadálé proměny počasí nedělají žádný problém. Ve chvíli, kdy nás přemáhá všechno nepřijatelné, nepředstavitelné a nevyhnutelné, zůstává nám důvěra, že jednou bude vše dobré. Tomu kdybychom nedokázali věřit, snad bychom ani nedokázali žít.

http://ladislawtejml.wixsite.com/ladislavtejml