TZ: Rudolf Kremlička (1886-1932). Cesta k modernímu obrazu

Rudolf Kremlička (1886-1932). Cesta k modernímu obrazu / kurátorka: Pavlína Pyšná / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / Zlín / 28. 2. - 30. 4. 2017

Rudolf Kremlička (1886-1932). Cesta k modernímu obrazu

vernisáž: 28. února 2017 v 17h, v 1. podlaží budovy 14.

Výstava Rudolfa Kremličky navazuje na volnou sérii výstavních projektů Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně, které jsou věnovány vrcholným představitelům české výtvarné scény v přelomovém období závěru 19. a první poloviny 20. století. Kremlička náleží ke klíčovým postavám českého umění 20. století. Soustavnou a soustředěnou prací dospěl k autentickému uměleckému výrazu, jímž se řadí mezi zakladatelské osobnosti moderního malířství. Na svých zásadních dílech pracoval v poměrně úzkém časovém rozpětí od konce druhého do počátku čtvrtého desetiletí, kdy jeho život a tvorbu předčasně uzavřela vážná nemoc.

Výstava představuje v reprezentativním průřezu Kremličkovo malířské dílo, charakterizované prolínáním figurálních motivů s krajinomalbou. Jádro expozice se odvíjí od děl nacházejících se ve sbírce pořadatelské instituce, které obohacují téměř čtyři desítky obrazů zapůjčených z předních sbírkových institucí v čele s Národní galerií v Praze, Moravskou galerií v Brně či Západočeskou galerií v Plzni. Vnějším impulsem k uspořádání výstavy se stala také skutečnost, že ve Zlíně se Kremličkova samostatná výstava konala naposledy před padesáti lety.

Kurátorka výstavy: Pavlína Pyšná

Komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy: 14. 3. 2017 v 17.00 hod.