TZ: Mezinárodní soutěž mladých sklářů. Junior Glass Ways

Mezinárodní soutěž mladých sklářů. Junior Glass Ways / Centrum sklářského umění v Sázavě / vyhlášení vítězů: 4. 3. 2017, výstava: 7. 3. – 1. 4. 2017

Mezinárodní soutěž mladých sklářů. Junior Glass Ways

Prestižní soutěže Junior Glass Ways se účastní desítky talentovaných studentů sklářských oborů z celého světa.

Soutěž JGW je respektovanou platformou pro mezinárodní setkávání studentů, pedagogů a sklářských výtvarníků a jejím hlavním cílem je ukázat vysokou úroveň sklářské tvorby nejmladší generace a skvělé řemeslo, které má u nás silnou historii.

„Chceme motivovat studenty oborů se zaměřením na výtvarné zpracování skla a vyzdvihovat důležitost uměleckoprůmyslového vzdělávání.“ – řekl ředitel soutěže Jaroslav Polanecký.

Organizátorem soutěže JGW je nově společnost CESTY SKLA, o.p.s., která provozuje již třetím rokem Centrum sklářského umění v Sázavě.

Soutěž je organizována ve dvou věkových kategoriích. V mladší kategorii soutěží studenti středních odborných škol. Starší kategorie je určena studentům vyšších odborných a vysokých škol. V každé z nich jsou udělovány tři ceny. Dále jsou udělovány speciální ceny za řemeslné zpracování a cena veřejnosti, při které odbornou komisi nahradí samotní návštěvníci Centra sklářského umění. Hlavní cenou je rezidenční pobyt výherce v některé ze sklářských dílen v České republice.

Slavnostní zahájení výstavy a předání cen výhercům proběhne v sobotu 4. března od 18 hodin v Centru sklářského umění v Sázavě a je volně přístupné veřejnosti.

Výstava všech soutěžních děl pak potrvá od 7. března do 1. dubna 2017.

Partnery soutěže JGW jsou: Nadace Josefa Viewegha sklářská huť František, Moser a.s., Nadace Preciosa, Česká sklářská společnost, z.s., BVD Pece spol. s.r.o., Galerie Smečky, Muzeum skla a Bižuterie v Jablonci nad Nisou,  Ajeto, s.r.o., Lhotský, s.r.o., HG Atelier Design, s.r.o., TGK, s.r.o., Pačinek Glass, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, odborný časopis Sklář a keramik a Posázaví, o.p.s.

Více informací o soutěži na: www.juniorglassways.com