TZ: Porota Nejkrásnější české knihy roku 2016 už rozhodla

Porota Nejkrásnější české knihy roku 2016 už rozhodla / Památník národníhom písemnictví / Praha / 13. 2. 2017

Když se 16. ledna uzavřely brány elektronických přihlášek do soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2016 (NČKR 2016), počet soutěžních titulů dosáhl rekordního čísla dvou set padesáti. Pro technickou komisi i výtvarnou porotu tak nebylo jednoduché rozhodnout o vítězích ve všech sedmi kategoriích. Během prvního únorového týdne však všechny ceny našly své majitele. Soutěž pořádá Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví (PNP).

Poslední lednové dny probíhalo v Malé vile PNP zasedání technické komise NČKR 2016. Komise, jejímiž členy byli Ondřej Černý, Zdeněk Sobota, Jiří Weiner a předsedal jí Josef Sedláček, se zaměřila na technické provedení knih, tedy na kvalitu vazby, tisku a další podobné atributy. Josef Sedláček úroveň soutěže hodnotil velmi kladně: „Letos se objevilo mnohem méně hrubých chyb, kvalitativně byla úroveň o hodně lepší než loni. Je to samozřejmě i díky zdokonalování technologií.“ Technická komise zhodnotila všechny knihy přihlášené do soutěže a zkontrolovala, zda jsou dostatečně kvalitně zpracovány, aby mohly postoupit k hodnocení výtvarnou porotou.

Mezinárodní výtvarné porotě předsedala německá grafická designérka Jenna Gesse. Porota pracovala ve složení Vilma Hubáčková, Oldřich Jelen, Vladimír Kolenský, Petr Krejzek, Daniela Olejníková, ​Zofia Oslislo Piekarská, ​Pavla Pauknerová, Martin Pecina, Kateřina Přidalová, Josef Sedláček a Helena Šantavá. „Konkurence i úroveň byla letos velmi vysoká a udělit ceny bylo velmi těžké,“ okomentovala Jenna Gesse.

Ceny NČKR 2016 jsou udělovány za nejlepší grafické, polygrafické a ilustrační zpracování publikací, a to hned v sedmi kategoriích. V každé z nich jsou vyhlašována tři místa, první je pak honorováno cenou 50 000 Kč. PNP dále vyhlašuje Cenu Arna Sáňky určenou pro studenty, která je zároveň poctou zakladateli soutěže, a spolu s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze oceňuje mladé grafiky ve věku do 30 let. Své ceny udělují také Spolek českých bibliofilů, SČUG Hollar, Unie grafického designu a Svaz polygrafických podnikatelů.

Všechny vítězné knihy si bude možné prohlédnout v letohrádku Hvězda na výstavě Nejkrásnější české knihy roku 2016, v rámci jejíž vernisáže ve středu 19. dubna proběhne i slavnostní vyhlášení vítězů soutěže. Výstavu, kterou dále doplní Nejkrásnější knihy z celého světa roku 2015, bude možné navštívit až do 28. května. Nejkrásnější knihy se budou prezentovat mimo jiné i na veletrhu Svět knihy, mezinárodní přehlídce Designblok a na festivalu Tabook.