TZ: Karel Hlaváček. Jsou ohně marny

Karel Hlaváček. Jsou ohně marny / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / Zlín / 14. 2. - 2. 4. 2017

Karel Hlaváček. Jsou ohně marny

Vernisáž v úterý 14. února 2017 v 17.00 hodin, 2. podlaží budovy 14 (grafický kabinet).

Básníka Karla Hlaváčka (1874-1898) představitele českého symbolismu a významného dekadenta patřícího k okruhu autorů Moderní revue uvádíme na výstavě především jeho kresebným dílem. Soustřeďujeme se převážně na jeho autoportréty, včetně nejslavnějších kreseb jako je Vyhnanec nebo Můj Kristus. Dále uvádíme cyklus portrétních studií přátel z domácích uměleckých kruhů a také světových osobností, přes volné kresby jako je třeba Faun a Démon pokračujeme nahlédnutím do jeho práce typografické a ilustrativní, s návrhy knižních obálek, dekorativních vzorů. Nedílnou součástí expozice je část věnovaná básníkovým rukopisům a ukázkám z korespondence. Výstavu doplňuje vstupní obraz Rajské krajiny od Emila Orlika, Hlaváčkova bysta od Jana Štursy. Ze současných autorů reflektujících dílo Karla Hlaváčka je vystavený akvarel od předního typografa, tvůrce písma a kreslíře Františka Štorma. Výstava je uspořádána ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví v Praze.

Kurátor výstavy: Pavel Petr

Doprovodné večery k výstavě: 

… a jemně ironická píseň staré ve viole

17. 3. 2017 v 18.30 hod. – 2. podlaží budovy 14 (grafický kabinet)

Večer s Václavem Stratilem k výstavě Karla Hlaváčka: jsou ohně marny. Úvodní slovo přednese Martin Cáb.

Vzduch zhluboka se chvěl

31. 3. 2017 v 18.30 hod. – 2. podlaží budovy 14 (grafický kabinet)

Derniéra výstav Karla Hlaváčka: jsou ohně marny. Přednáška s Ottou M. Urbanem. V pořadu poesie básně recituje Josef Somr, za klavírního doprovodu Martina Dohnala.

Expozice bude přístupná do 2. dubna 2017. Více informací k této výstavě najdete na našich webových stránkách nebo na našem faceboku.