Top5týdne 7. 2. 2017

Otevřena pražská pobočka Galerie Zahorian & Van Espen, byla pokřtěna publikace o architektce Růženě Žertové, jsou známy výsledky architektonické soutěže na podobu administrativního centra Lesů ČR, Bamiyan Cultural Center v Afgánistánu bude otevřeno v létě 2018 a Národní galerie oslavila 221. výročí.

1/ Galerie Zahorian & Van Espen v Praze

Bratislavská galerie zastupující řadu slovenských i českých umělců (namátkou Lucii Scerankovou, Jiřího Davida neb Ivana Pinkavu) otevřela na Praze 7 novou pobočku. Od prvního února galerie zahájila výstavou Arc of Memory představující portfolio galerií zastupovaných umělců mladší generace. Výstavou se jako kurátorka představuje Tereza Jindrová, která zároveň působí jako Art and Sales Consultant pražské pobočky galerie. V březnu galerie uvede výstavu Milana Adamčiaka, Milana Grygara a Jiřího Davida (kurátor: Jiří Kovanda), v květnu pak samostatnou výstavu francouzského umělce Raphaela Denise (kurátorka: Tereza Jindrová).

2/ Růžena Žertová: Architektka domů i věcí

V Praze v Brně byla 2. února pokřtěna publikace zaměřená na dlouholeté architektonické a designerské dílo Růženy Žertové. Je známa především díky projektům obchodních domů (například Labe v Ústí nad Labem, Prior Pardubice nebo vítězný nerealizovaný projekt na Prior v Jihlavě), vytvářela však i svítidla a v poslední době i šperky. Knihu jako editor připravil Petr Klíma, obsahuje však statě řady především mladých badatelů věnujících se architektuře 2. poloviny 20. století. Kniha volně navazuje na výstavu pořádanou Muzeem města Brna roku 2013.

3/ Nová podoba sídla LČR

Státní podnik Lesy České republiky uspořádal architektonickou soutěž na novou podobu svého administrativního centra v Hradci Králové. Mezinárodní porota jako vítězný návrh vybrala studii od týmu Chybík&Krištof + K4 + Jan Stolek, kteří se, podobně jako většina návrhů, zaměřili na propojení architektury s okolním lesem, se stromy. Novou budovu nazvali Lesy v lese a materiálově ji navrhli především ze dřeva. Do roku 2020 by měl vzniknout celý komplex zahrnující i prostory pro vzdělávání, rekreaci a sport nebo lesopark.

4/ Bamiyan Cultural Center ve výstavbě

V údolí Bamiyan v Afgánistánu chráněném jako památka UNESCO pokračuje výstavba kulturního centra, ve kterém bude mít prostor prezentace archeologických památek země, divadelní sál a čajovna. Centrum se buduje naproti skalním nikám obsahujícím do roku 2001 monumentální sochy Buddhy, nyní zničené hnutím Taliban. Zda bude podoba těchto děl zrekonstruována doposud není jasné. Budovy centra jsou stavěny dle projektu argentinské kanceláře M2R vzešlého z mezinárodní architektoniké soutěže konané roku 2015.

5/ 221 let Národní galerie

O proběhlém víkendu slavila NG již tradičně výročí svého založení (resp. Obrazárny SVPU). Vyjma vstupu zdarma do všech svých prostor nabídla instituce řadu komentovaných prohlídek a přednášek. V neděli měl premiéru takřka hodinový dokumentární film o galerii režírovaný Bernardem Šafaříkem a produkovaný Českou televizí a NG. Film diváky provede po všech výstavních prostorech (i minulých) a ukáže i něco ze zákulisí instituce.


Foto info: 1/ Foto: Galerie Zahorian & Van Espen, 2/ Foto: Barbora Mráčková, 3/ Foto: CHYBIK + KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS s. r. o. + K4 ARCHITECTS & ENGINEERS + Ing. arch. Jan Stolek, 5/ Foto: Chmee2

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.