TZ: Sto pět tisíc lidí vloni navštívilo výtvarné projekty a programy GVUO

Sto pět tisíc lidí vloni navštívilo výtvarné projekty a programy GVUO / galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 19. 1. 2016

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, připravila v roce 2016 celou řadu výtvarných i doprovodných projektů regionálního, celorepublikového i mezinárodního charakteru, u kterých eviduje 105 430 návštěvnických vstupů.

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, zaznamenává za loňský rok 105 430 návštěvnických vstupů. Galerie připravila 25 výstavních projektů, z toho 15 se uskutečnilo v Domě umění v Ostravě. Výstavy v ostravském Domě umění zhlédlo 79 823 lidí, jejich průměrná návštěvnost je 5 321. Zbývající expozice byly prezentovány mimo výstavní prostor ostravské galerie. GVUO v roce 2016 realizovala 123 doprovodných programů, kterých se zúčastnilo 6 407 návštěvníků, a 367 vzdělávacích a tvůrčích programů pro 4 751 dětí, dospělých a handicapovaných.

„V roce 2016 jsme pokračovali ve strategickém plánu klasických i současných expozic. Navázali jsme rovněž festivaly a přednáškovými cykly, nově jsme připravili mini festival s názvem Léto plné hudby, který bude pokračovat i v letošním roce,“ říká Jiří Jůza, ředitel GVUO, a pokračuje „Také tento rok se návštěvníci mohou těšit na dva zcela výjimečné výstavní projekty. Narušená imaginace představí umělce jako Jonathana Wateridge, Justin Mortimer, Serbana Savu, Alexandera Tineie a další malíře, známé z benátských bienále, newyorských, berlínských, londýnských i dalších výtvarných přehlídek, kteří přijedou osobně spolu s kurátorkou Jane Neal do ostravského Domu umění zahájit výstavu. Na podzim pak připravujeme velkolepý projekt s názvem Vlastislav Hofman – Pocta invenci.“ uzavírá Jůza, ředitel GVUO.

Nejnavštěvovanější výstavou sezóny, jak se očekávalo, se stal projekt Karla Srpa s názvem V novém světě a podtitulem Podmínky modernity 1917–1927, který si v roce 2016 prohlédlo 20 512 lidí (celková návštěvnost činí 25 422), dále to pak byly expozice Sto děl z Galerie výtvarného umění v Ostravě, kterou vidělo 8 184 návštěvníků, a architektonická výstava Iain Patterson s podtitulem Out west s návštěvností 8 072. GVUO opět věnovala svou pozornost i mezinárodním výstavním projektům. Jednalo se o architektonické výstavy, které prezentovaly britskou a bolívijskou architekturu a rámci festivalu Archikultura 2016.

Rok 2016 byl pro GVUO mimořádný. Galerie oslavila devadesáté výročí od otevření své výstavní budovy Domu umění. Stejně jako v minulých letech však vystavovala své sbírky i mimo region a v zahraničí. Exponáty, pro které GVUO nemá dostatečné výstavní kapacity, byly k vidění v Opavě a Havířově, v Německu i Polsku.

Nabídka doprovodných programů opět oslovila široké publikum. Tvůrčí a vzdělávací programy byly zaměřeny především na práci s dětmi prostřednictvím mateřských či školních zařízení, či formou opakované práce s celými rodinami. Během roku se uskutečňovaly v České republice výjimečné galerijní arteterapeutické dílny v rámci projektu Svět podle nás, kterých se účastnili lidé s handicapem fyzickým, nebo mentálním. Vedle úspěšných a zaběhnutých aktivit, jako je Ostravská muzejní noc, jíž je galerie ideovým zakladatelem, nebo Mezinárodní den dětí, se galerie zúčastnila také Festivalu v ulicích v rámci Colours of Ostrava a dalších místních projektů. Přednáškami Marka Zágory a Gabriely Pelikánové galerie rozšiřovala povědomí veřejnosti o významných historických a uměnovědných aktivitách. Koncerty soudobé hudby pak oživily především letní večery na zahradě Domu umění.

V roce 2016 se GVUO prezentovala ediční činností v podobě pěti publikací. Nejvýznamnějším počinem byla monografie editorky a autorky Renaty Skřebské a jejího kolektivu věnovaná Danielu Balabánovi. Publikace byla v Domě umění představena veřejnosti za účasti autora těsně před Vánoci.

Galerie výtvarného umění v Ostravě spravuje výstavní budovu s názvem Dům umění, kde pořádá většinu svých výstav a vzdělávacích i doprovodných programů, a administrativní budovu na Poděbradově ulici 12, kde se nachází veřejně přístupná knihovna s badatelnou. Sály Domu umění na Jurečkově ulici jsou otevřeny úterý až neděle 10 až 18 hodin a knihovna GVUO ve středy od 8 do 16 hodin a ve čtvrtky od 10 do 17.45 hodin. Nedělní vstup na výstavy zdarma i volný vstup na stálou expozici a pro seniory nad 65 let je v roce 2017 zachován.

Připravované výstavy a hlavní události v Galerii výtvarného umění v Ostravě v roce 2017

NARUŠENÁ IMAGINACE

25. 1. – 26. 3.

První veřejná výstava zaměřená na mezinárodní část sbírky soukromého sběratele Roberta Runtáka. Výstavu připravila britská nezávislá kurátorka Jane Neal. Expozice prezentuje malby dvaceti devíti umělců současné evropské výtvarné scény, jako jsou například bratři Chapmanové, Martin Eder, Justin Mortimer, Jonathan Wateridge, Serban Savu, Robert Fekete, Alexander Tinei nebo Caroline Walker.

OSTRAVSKÁ MUZEJNÍ NOC

10. 6.

Po deváté se nejrůznější ostravské kulturní organizace připojí k Festivalu muzejních nocí, a otevřou tak ve večerních hodinách své brány veřejnosti.

LÉTO PLNÉ HUDBY

květen – září

Celé léto se na zahradě Domu umění uskuteční živé koncerty nejrůznější regionálních i mimoregionálních hudebníků.

VLASTISLAV HOFMAN – POCTA INVENCI

27. 9. – 7. 1. 2018

Koncepce výstavy klade důraz na Hofmanovu mimořádnou invenci a tvůrčí odvahu, jež se prosazovaly jak v jeho architektonických vizích a soutěžních návrzích, tak v designérské, grafické a scénografické tvorbě. Kromě Hofmanovy tvorby budou zastoupena i umělecká díla známých scénografů, kteří dokázali na Hofmanovu scénografii navázat.