TZ: Linhartova nadace vybrala 5 českých uměleckých projektů, které se ucházejí o účast na festivalu Burning Man

Linhartova nadace vybrala 5 českých uměleckých projektů, které se ucházejí o účast na festivalu Burning Man / Linhartova nadace / Praha / 17. 1. 2016

Linhartova nadace, jejíž členové před 24 lety založili známý pražský klub Roxy či Experimentální prostor NoD, vypsala v září loňského roku otevřenou výzvu, ve které nabízí finanční podporu na výjezd českých umělců na legendární festival BURNING MAN 2017, který se každoročně koná v nevadské poušti Black Rock Desert. Z bezmála 20 přihlášených projektů vybrala 5 nejlepších, které se nyní ucházejí o účast na festivalu.

V rámci svého nadačního programu LinhArt Crossing Borders podporuje Linhartova nadace účast českých umělců na významných zahraničních festivalech a událostech. Pro rok 2017 byl vybrán festival BURNING MAN, který se koná každoročně v srpnu v poušti Black Rock Desert u Nevady, USA.

Historie unikátního festivalu BURNING MAN, na kterém se každoročně schází až 25 tisíc lidí, začala v roce 1986, kdy jeho zakladatelé Larry Harvey a Jerry James poprvé zapálili velkou dřevěnou sochu coby happening na pláži v San Franciscu. Tento akt se stal charakteristickým znakem celého festivalu, mezi jehož 10 principů filozofie patří také to, že účastníci po sobě nezanechají žádné stopy, ať už se jedná o odpadky nebo umělecká díla. V nevadské poušti tak každý rok na konci léta vzniká Black Rock City dočasné město rozkládající se na 9 km2, zaslíbené umění a komunitě účastníků, kteří jsou podporování ve volném sebevyjádření, ať může být jakkoliv bizarní.

První kolo pro přihlašování uměleckých projektů na letošní ročník, nesoucí téma Radikální rituál, proběhlo v prosinci loňského roku. Ze 17 přihlášených projektů, které Linhartova nadace obdržela v rámci své otevřené výzvy, bylo vybráno 5 nejlepších, které byly přihlášeny na samotný festival. Všech 5 projektů bylo v 1. kole vybráno uměleckou radou festivalu Burning Man a postoupilo do dalšího kola otevřené soutěže.

Jedná se o tyto autory a projekty:

Kamila Dohnalová, Vojtěch Kiss, Jan Saska, Tomáš Skála a Matyáš Trnka: Tulák po hvězdách

Kristyna Balaban, Adam Široký, Jan Horký a Markéta Randaková: Jellyfish

Umělecká skupina xyz project & Světlonoš: interaktivní světelný vysílač

Michal Krhut, Jan Machát, Martin Ruček, Vojtěch Štulc a Jiří Suchánek: QUBE

Štěpán Houdek, Anna Feyerová, Bára Anna Stejskalová a Jakub Kapalín: Heartd