Top5týdne 18. 1. 2017

Finalisté CJCH 2017; zemřel Zygmunt Bauman; novou ředitelkou Tate bude Maria Balshaw; V&A Museum povede Tristram Hunt; nové prostory GHMP v Colloredo-Mansfeldském paláci.

1/ Finalisté CJCH 2017

Cena Jindřicha Chalupeckého pro rok 2017 zná své finalisty. Pětici vybraných umělců tvoří Romana Drdová, Dominik Gajarský, Richard Loskot, Martin Kohout a Viktorie Valocká. Výstava finalistů se uskuteční od 21. zíří do 14. ledna v Moravské galerii v Brně, jméno vítěze bude oznámeno během listopadu. O finalistech rozhodla mezinárodní porota ve složení Marek Pokorný, Jiří Kovanda, Alexandra Kusá, Gunnar B. Kvaran, Pavlína Morganová a Marina Shcherbenko.

2/ Zemřel Zygmunt Bauman

V pondělí 9. ledna zemřel ve věku 91 let polský sociolog Zygmunt Bauman. Zabýval se holocaustem a moderní společností, známý je zejména jeho koncept tekuté modernity popisující proměnlivou individualizovanou a zároveň globalizovanou společnost. Bauman měl blízko k českému prostředí, opakovaně se účastnil konference Forum 2000 a Sociologickému ústavu AV ČR věnoval svou knihovnu.

3/ Maria Balshaw ředitelkou Tate

Novou ředitelkou galerií Tate se stane Maria Balshaw, dosavadní ředitelka Whitworth Art Gallery v Manchesteru. Manchesterská galerie pod jejím vedením získala v roce 2015 prestižní ocenění Muzeum roku. Balshaw se vedení instituce ujme 1. června a ve funkci nahradí Nicholase Serotu, který byl ředitelem Tate od roku 1988.

4/ V&A Museum povede Tristram Hunt

Novým ředitelem V&A Museum bude historik a politik Tristram Hunt, který byl sedm let členem britského parlamentu za labouristickou stranu. Po oznámení své nové funkce na místo v parlamentu rezignoval. Volba Tristrama Hunta do vedení muzea byla dle britského tisku poněkud překvapivá, protože Hunt nemá žádné zkušenosti s vedením velké instituce a s muzejním managementem. Nicméně jeho příchod do muzea se srovnává s nástupem Neila MacGregora do vedení Britského muzea v roce 1987 – tehdy šlo také o překvapivou volbu člověka z akademického prostředí, který pak muzeum velmi úspěšně vedl až do roku 2002.

5/ Nové prostory GHMP

Galerie hlavního města Prahy má k dispozici nové prostory v Colloredo-Mansfeldském paláci, kde je přístupná prohlídková trasa reprezentačními prostory a kde galerie dosud k výstavám využívala jedno patro. Nyní byla zrekonstruována konírna, která slouží jako prostor pro prezentaci začínajících umělců. Jako první zde vystavuje Barbora Dayef z pražské UMPRUM. Už delší dobu se uvažuje o celkové rekonstrukci paláce, na níž má GHMP od roku 2015 zpracovanou studii proveditelnosti.


Foto 2: Zygmunt Bauman, Wikimedia Commons, Narodowy Instytut Audiowizualny

 

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.