TZ: Jan Hrubeš / Jazyk

13. 12. 2016Artalk Infoservis

Jan Hrubeš / Intervence #1 / Jazyk / Galerie Hraničář / Ústí nad Labem / 6. 10. 2016 - 16. 2. 2017

Intervence #1 Jan Hrubeš

Künstlerische Interventionen #1 Jan Hrubeš

Úterý 13. prosince v 18 hodin

Dienstag, 13. Dezember um 18 Uhr

V 18:00 představíme Intervenci #1 od umělce Jan Hrubeše a okomentujeme výstavu Jazyk s umělcem Juliusem Reichlem.

Připomenutí a malá obměna probíhající výstavy zabývající se složitostí jazyka, jeho tvůrčí silou a symboly.

----------------------------

Jazyk

6. 10. 2016 - 16. 2. 2017

Výstava současného umění v rámci projektu Jak si rozumět?

Koncepce výstavy a doprovodných programů vzniká ve spolupráci s Deutsche Hygiene-Museum v Drážďanech, jenž představuje otevřené diskuzní fórum pro všechny, kteří se zajímají o kulturní, sociální a vědecké proměny společnosti začátku 21. století.

Výstava JAZYK v Galerii Hraničář přistupuje k jazyku jako k enigmě, jako k záhadné a velmi komplexní soustavě znaků, která je jednotlivými umělci používána. Jazyk je systémem k vytváření nástrojů, pokusů, souvislostí, či hříček. Představujeme si jazyk, jako čtení hieroglyfů bez nápomocné Rosettské desky. Představujeme si mluvící zvířata a jejich promluvy. Představujeme si dehumanizovaný jazyk. Pokoušíme si představit nepředstavitelné, neboť jsme zakleti do hranic vlastního jazyka a naučených jazykových her. Jazyk chápeme v přeneseném slova smyslu, kdy celek světa zprostředkovaný či vynalézaný jazykem přenášíme jen na velmi dílčí výsek světa umění – na hru individuálních estetických forem.

Vystavující umělci

Alžběta Bačíková, Peter Demek, Federico Díaz, Tomáš Hlavina, Jiří Hölzel a Zdeněk Svejkovský, Julius Reichel, Jan Šerých, Lenka Vítková, Vladimír 518, Aleksandrina Yordanova

Výstavu bude oživovat doprovodný program skládající se z veřejných diskusí s moderátorem, animací pro školy, workshopů, vybraných filmových projekcí, koncertů, divadla a experimentálních projektů.

Autor koncepce projektu / Richard Loskot

Kurátorský tým / Marek Meduna, Martina Johnová

Doprovodný program / Jana Baierová, Karel Karika, Pavlína Loskotová, Miloš Makovský, Jindra Moravcová, Jiří Němeček, Petr Kuneš, Ivana Zochová a kolektiv Hraničář

Grafika / Aleks Hue

Galerie Hraničář

Prokopa Diviše 7, Ústí nad Labem

otevírací doba:

po - pá : 15:00 - 19:30

so : zavřeno

ne : 13:00 - 18:00

vstup volný

www.hranicar-usti.cz

galerie@hranicar-usti.cz