TZ: Handicapovaní umělci vystavují v ostravském Domě umění

V našem světě / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 15. 12. 2016 - 8. 1. 2017

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) ve spolupráci se svým zřizovatelem Moravskoslezským krajem připravila v rámci projektu Neobyčejná setkání s uměním pro lidi s handicapem a Svět podle nás 2016 výstavu handicapovaných umělců. Tradiční devátý ročník oživí pantomimou neslyšících Zlatuše Kurcová vystoupením „Kouzelný cylindr“

Ve čtvrtek 15. prosince 2016 se v 10 hodin dopoledne uskuteční vernisáž výstavy V našem světě. Během slavnostního zahájení bude předána Cena hejtmana Moravskoslezského kraje za nejlepší dílo s tematikou zdravotně postižených. Výstavu zahájí Jiří Jůza, ředitel GVUO, cenu předá Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje osobně. Expozice v ostravském Domě umění bude k vidění do 8. ledna 2017.

„Problematika handicapovaných je v GVUO naprosto jedinečná v celorepublikovém významu. Programy pro handicapované se zabýváme dlouhodobě a v rámci České republiky nemají srovnání,“ říká Jiří Jůza, ředitel GVUO, a pokračuje „V mnohých řešeních přináší GVUO zcela mimořádné přístupy zprostředkování výtvarného umění lidem s handicapem. Tyto aktivity, stejně jako programy pro školní a předškolní mládež, patří ke strategickým cílům GVUO.“

Výstava představuje umělecká díla sedmdesáti sedmi tvůrců, kteří se v roce 2016 pravidelně účastnili speciálních galerijních dílen a arteterapií v rámci projektu Neobyčejná setkání s uměním pro lidi s handicapem a Svět podle nás 2016.

„Během tohoto období se uskutečnila více než stovka uměleckých dílen, ve kterých měli příležitost setkávat se děti a dospělí s různým typem zdravotního handicapu a znevýhodnění společně se zdravými“ říká Marcela Pelikánová a pokračuje: „Lidé se zrakovým, sluchovým, mentálním a kombinovaným postižením, nebo lidé s duševním onemocněním se v průběhu deseti let trvání projektu stali běžnou součástí života galerie. Je to nejlepší cesta, jak předejít psychickým bariérám a předsudkům mezi handicapovanými lidmi a zdravými, vždyť patří nedělitelně mezi nás.“

Výstava prezentuje jen malou část celoročního projektu pod vedením animátorky a kurátorky Marcely Pelikánové, inspirovanou výstavou V novém světě/Podmínky modernity 1917-1927.

Projekt Neobyčejná setkání s uměním pro lidi s handicapem byl podpořen dotací Ministerstva kultury.

Poděkování však patří především vstřícnosti dobrovolníků, učitelů a lektorů, sociálních a odborných pracovníků neziskových organizací Prapos, Žebřík, Klub Mlýnek, Čmeláček, Duhový dům, Základní škole Ukrajinská, Církevní základní škole a mateřské škole Přemysla Pittra, Tyflocentru, SONS Ostrava a Centru služeb pro neslyšící a nedoslýchavé.

Expozice je zpřístupněna v úterý od 10 do 20 hodin, v ostatní dny kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Vstupné zdarma. Podrobnější informace o výstavě naleznete na webových stránkách galerie www.gvuo.cz a na Facebooku.

Cena hejtmana Moravskoslezského kraje za nejlepší dílo s tematikou zdravotně postižených byla založena v roce 2004, kdy vznikl programový dokument s názvem Moravskoslezský krajský plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením. V rámci tohoto programu se uskutečňuje Cena hejtmana Moravskoslezského kraje pro autory děl, kteří jejich prostřednictvím přibližují problematiku lidí s handicapem a podporují myšlenku jejich společenské integrace. Cena je od roku 2004 každoročně udělována v prosinci u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených v Galerii výtvarného umění v Ostravě.