Top5týdne 13. 12. 2016

Anna Daučíková má Cenu, v DOXu byla otevřena vzducholoď od Martina Rajniše, Slovanská epopej odcestuje do Japonska, v Brně a v Praze byly otevřeny nové výstavy a bylo oznámeno téma příštího instanbulského bienále.

1/ Anna Daučíková má Cenu

Cenu pro umělce nad 35 let získala od poroty mladých teoretiků a umělců dlouholetá pedagožka bratislavské VŠVU, docentka Anna Daučíková, která v současnosti vede ateliér Nová media II na AVU. Porota ocenila „důslednost a kritičnost, s níž formuluje své pozice nejen v umělecké tvorbě, a vytrvalost při hledání správných prostředků pro uchopení a vyjádření vlastní identity či tužeb“. Letošní ceny vedené loňským laureátem Jiřím Surůvkou vyznamenaly rovněž nejlepší výstavní počiny uplynulého období (více v tiskové zprávě).

2/ DOX otevřel Gullivera

Centrum současného umění DOX bylo obohaceno o prostor pro setkávání umění a literatury. Ne střeše budovy umístěná elegantní vzducholoď inspirovaná technickými divy počátku 20. století od architekta Martina Rajniše byla otevřena 11. prosince. Na zahájení vystupila íránská exilová autorka Azar Nafisi a český spisovatel a překladatel Patrik Ouředník. Program prostoru nazvaného Gulliver má podporovat celkové zaměření DOXu charakteristické kritickou reflexí fungování dnešního světa.

3/ Slovanská epopej může do Japonska

Monumentální obrazový cyklus Alfonse Muchy, který je prohlášen kulturní památkou, získal od ministerstva kultury povolení k vývozu do Japonska, kde se bude podílet na Roku české kultury. Oproti tomu vystavení na několika místech v Číně schváleno nebylo kvůli nedostatečnému zabezpečení pláten. Ve velké dvoraně Veletržního paláce bude soubor k vidění do konce roku, poté ho nahradí od 15. března monumentální projekt Aj Wej-weje vytvořený přímo pro NG.

4/ Nové výstavy v Praze i v Brně

Minulý týden otevřela Národní galerie výstavu ilustrací Jana Zrzavého nebo díla čínského umění se zimními tématy. Brněnská Moravská galerie zahájila dlouho očekávanou výstavu designérského dua Olgoj Chorchoj (Michal Froněk a Jan Němeček). Kurátory autorsky pojaté expozice jsou Lada Hubatová-Vacková a Rostislav Koryčánek. Dům umění města Brna otevřel kontroverzní výstavu Federica Díaze navzanou Big light a oscilující mezi performací, experimentem a akčním uměním. Zimní galerijní sezóna má v obou městech rozhodně co nabídnout (ve čtvrtek otevře navíc Rudolfinum výstavu módního fotografa Juergena Tellera).

5/ Dobrý soused v Istanbulu

Tématem příštího bienále v Istanbulu bude A Good Neighbor. Podzimní přehlídku má na starost umělecké duo Elmgreen & Dragset a má se věnat fenoménům domova, sousedství a jejich proměn v současné době. Výběr umělců je teprve v počátcích a zaměří se na celý svět. Oznámení tématu přehlídky bylo jednou velkou performancí odpovídající na zdánlivě banální otázku, kdo je sousedem a co to znamená sousedství.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.