TZ: Muzeum umění Olomouc vydalo monografii fotografky Mileny Valuškové

Muzeum umění Olomouc vydalo monografii fotografky Mileny Valuškové / Muzeum umění Olomouc / Olomouc / 7. 12. 2016

Muzeum umění Olomouc vydalo v těchto dnech monografii olomoucké fotografky Mileny Valuškové (*1947). Kniha ji představuje jako všestrannou autorku, jejíž fotografický rejstřík zahrnuje ateliérovou fotografii, krajinné studie, zátiší i dokument. Na říjen příštího roku, při příležitosti významného životního jubilea, muzeum připravuje retrospektivní výstavu, která ukáže všechny odstíny její tvorby.

„Milena Valušková prošla během svého života snad všemi oblastmi fotografie. Od konce šedesátých let se profesně věnovala klasické ateliérové fotografii, kdy se v komunálním ateliéru specializovala na portréty dětí,“ uvedla autorka knihy a kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová.

Pozoruhodnou zkušenost má podle ní Valušková z následujícího desetiletí, kdy pracovala na pitevně soudního lékařství. „Fotografovala oběti násilných činů i předměty doličné pro soudní jednání,“ připomněla Bieleszová. Podobně spolupracovala i s olomouckou lékařskou fakultou na přípravě studijních materiálů a dokumentovala i vědecko-výzkumné projekty.

V letech 1977 až 1983 vystudovala obor umělecká fotografie na Filmové akademii múzických umění v Praze. V osmdesátých letech působila jako fotografka v olomouckém středisku Státní památkové péče a ochrany přírody. „Její tvorba se rozpíná od dokumentu až po mnohovrstvenaté krajinné studie a technicky komplikovaná zátiší,“ shrnula kurátorka a upozornila, že Valušková byla i vynikající pedagožkou. „Jejími kurzy prošly desítky fotografů, z nichž někteří se dnes fotografováním živí, ať už jako umělci nebo jako fotoreportéři,“ doplnila.

Více než dvousetstránková kniha vydaná ve spolupráci s nakladatelstvím Fontána obsahuje vedle úvodní studie, rozhovoru s autorkou a stručného životopisu bohatou dokumentaci všech odstínů tvorby Mileny Valuškové. Grafickou úpravu knihy měl na starosti Vladimír Vaca, který již v obdobném formátu zpracoval publikaci k nedávné výstavě Jindřicha Štreita (Ne)známé fotografie 1978-1989 a za úpravu katalogu k výstavě Na první pohled v polském Opolí získal nedávno ocenění v soutěži o nejlepší fotografické publikace ze střední a východní Evropy z let 2015 - 2016, pořádané v rámci festivalu Měsíc fotografie v Bratislavě.

Monografii Mileny Valuškové lze zakoupit za 350 korun v pokladně Muzea moderního umění. Kniha předchází retrospektivní výstavě, která se v Muzeu moderního umění uskuteční od 12. října příštího roku do 14. ledna 2018.