TZ: Tomáš Predka a David Postl

Tomáš Predka a David Postl / Muž, který se nebral příliš vážně / Galerie NoD / Praha / 22. 11. - 30. 12. 2016

Tomáš Predka (CZ) a David Postl (AU) se představí ve společném projektu v Galerii NoD

Experimentální prostor NoD, Galerie NoD, Dlouhá 33, Praha 1

Vernisáž 28. 11. 2016 v 19.00

Kurátor: Pavel Kubesa

Výstava Muž, který se nebral příliš vážně představuje dva malíře, kteří se systematicky věnují nefigurativní malbě, která je zakotvena v realitě vnější skutečnosti a funguje jako vizuální převypravování subjektivních či kolektivních pamětí a kulturních struktur.

Tomáš Predka (*1986) a David Postl (*1980) se coby vycházející osobnosti současné scény vizuálního umění potkali v ateliéru experimentální malby uznávaného umělce Daniela Richtera na vídeňské Akademie der bildenden Künste Wien, v němž vstřebávali nejaktuálnější a kritické přístupy k malířskému obrazovému médiu. Jejich díla se pohybují na hraně malby, koláže a dekoláže upomínající na českou tradici Koláře či Štýrského, tisku, kresby a kaligrafie, nedají se opomíjet ani odkazy na základní elementy komiksové estetiky. Vizualitu zakotvenou pevně v dějinách moderního malířství pak ozvláštňují použitím nejnovějších materiálů a technologických postupů jako je vlepování reflexních folií nebo aplikace hedvábného papíru, pigmentů a barviv na malířské plátno. Oba autoři tak vytvářejí nekonvenční, materiálově inovativní obrazy, které v atraktivní podobě nově tvarují obrysy toho, co se dá vnímat jako současná nefigurativní malba.

„Oba autory spojuje jistý zájem o čas, o časovost zrakového vnímání a proměny jeho derivátů v lidské paměti. Predka se svými obrazy obrací do minulosti, která v našich vzpomínkách uvadá a snaží se znovu zavádět vláhu do jejích nejelementárnějších prvků. Postl zase narušuje integritu našich očekávání toho, co by jak v jaký čas mělo vypadat. Oba se oddávají rafinované hře, která jen manipuluje naše představy a reprezentace pevně dané apriorní („předzkušenostní“) reality,“ říká k výstavě kurátor Pavel Kubesa.

Výstava potrvá do 30. 12. 2016, otvírací doba galerie je po-pá 10.00 - 22.00 a so-ne 16.00 - 22.00.