TZ: designSUPERMARKET 2016

designSUPERMARKET 2016 / Kafkův dům / Praha / 8. – 11. 12. 2016 

designSUPERMARKET slaví 10. výročí, představí to nejlepší ze současného autorského designu i výběrové knihkupectví

Již deset let podporuje platforma a festival designSUPERMARKET svou činností mladé české designéry. Během uplynulé dekády festival představil veřejnosti desítky dnes již renomovaných českých tvůrců a značek. Každoročně v předvánočním období realizuje přehlídku toho nejzajímavějšího, co se v uplynulých 12 měsících ve světě českého autorského designu událo, a jinak tomu nebude ani letos. Jubilejní desátý ročník se uskuteční od 8. do 11. prosince v pěti patrech Kafkova domu blízko Staroměstského náměstí. Festival představí pod jednou střechou devadesát mladých designérů a autorských projektů z Čech i hosty ze  zahraničí, například z Izraele a Holandska. Již tradičně přinese také jedinečné knihkupectví s kurátorským výběrem nejžhavějších knižních novinek ze světa umění, designu, architektury i publikací pro děti, které jinde nejsou k dostání.

designSUPERMARKET je festival profesionálního designu a nabízí návštěvníkům jedinečnou příležitost vidět pod jednou střechou to nejlepší z autorské tvorby nastupující generace českých designérů z oblastí módy, šperku, produktového designu, grafického designu a ilustrace. Z více než 200 zaslaných přihlášek vybral kurátorský tým festivalu ve složení Darina Zavadilová, Veronika Ruppert a Tereza Vernerová Volná pouze devět desítek designérů a autorských projektů. „designSUPERMARKET zraje a s ním dozrávají i jeho designéři. Je skvělé sledovat, kde jsou dnes značky, které s námi před 10 lety začínaly, a zároveň jak inspirují a motivují současné začínající autory,“ říká Darina Zavadilová, kreativní ředitelka festivalu.

Jubilejní ročník festivalu nabídne veřejnosti vedle stálic české designérské scény jako jsou Zorya, Janka Prokić, Leeda, SISTERSCONSPIRACY či Durch Duo i několik zcela nových značek, jmen a projektů. Jsou jimi například minimalistické šperky z netradičního materiálu, stabilizovaného dřeva pod značkou LESS}MORE designérek Markéty Šumové a Adély Wiesenbergové. Hned dvě značky, ODIVI a Jakoby, představí vedle šatů i vlastní řadu kosmetických produktů. Čerstvá absolventka ateliéru Typografie na UMPRUM Petra Dočekalová realizuje první písmomalířský stánek na designSUPERMARKETU, kde si návštěvníci budou moci na počkání nechat ručně napsat plakát, ceduli nebo popisky na dárky. Grafický projekt Alfabeta zaměřený na motoriku představí návštěvníkům festivalu ilustrátor Patrik Antczak. S galaktickou kolekcí dřevěných hraček s názvem Mimozem se představí úplně poprvé i nové duo MY DVĚ a objekty na pomezí hraček a uměleckých artefaktů s tématikou vodní říše uvede projekt Lupus in Fabula. Letos potřetí festival udělí také Ceny designSUPERMARKET pro nejlepší produkty v jednotlivých kategoriích.

Knihy, které jinde nenajdete

Součástí akce bude i letos unikátní knihkupectví, které nabídne návštěvníkům festivalu kurátorský výběr knih a magazínů i předvánočních knižních novinek zaměřených na umění, design, módu a architekturu. Důležitou součástí knihkupectví budou také knihy pro děti. „V této kategorii je kladen velký důraz nejen na obsahovou stránku dětských knih, ale i na estetickou hodnotu a celkové grafické zpracování,“ vysvětlují kurátorky knihkupectví Emma Hanzlíková a Zuzana Dvorská. Příjemné zastavení a místo pro odpočinek poskytne velkoryse pojatá kavárna s barem a bistrem. Nebude chybět ani čítárna.

Autorské designové TA–PE–TY v premiéře

Desátý ročník festivalu designSUPERMARKET představí také nový projekt TA–PE–TY, který chce skrze autorské tapety přinést design do českých interiérů. Autorem projektu je brněnská kreativní továrna INDUSTRA a jeho odborným partnerem je festival designSUPERMARKET. „Spolu s partnery projektu pečlivě vybereme vítězné návrhy tapet od českých i zahraničních designérů, které sestavíme do prodejní kolekce a v premiéře uvedeme na letošním jubilejním designSUPERMARKETu,“ vysvětluje Světlana Novotná, ředitelka festivalu designSUPERMARKET.

designSUPERMARKET 2016 se bude konat od 8. do 11. 12. 2016 v Kafkově domě u Staroměstského náměstí na Praze 1.

Otevírací doba:

čtvrtek / 12 – 21 hodin

pátek / 12 –21 hodin

sobota / 10 –21 hodin

neděle / 10 –18 hodin

Pro více informací sledujte náš Facebook či Instagram.


O designSUPERMARKETU

designSUPERMARKET je prodejní festival autorského designu a nabízí návštěvníkům jedinečnou příležitost zhlédnout pod jednou střechou to nejlepší z autorské tvorby mladých českých i zahraničních designérů z oblastí módy, šperku, bytových doplňků, grafiky a ilustrace. Festival je zároveň akcí se společenským přesahem – plní funkci centra neformálního setkávání osobností českého designu se všemi, kdo projevují zájem o současné kulturní dění a urban scénu. Klade si za cíl co nejzodpovědněji přiblížit design širší veřejnosti a propagovat tvorbu mladých autorů. Design je přitom prezentován v širším měřítku jako součást životního stylu každého jedince. Pro designSUPERMARKET je charakteristická příjemná a přátelská atmosféra. Festival tak nabízí alternativu k předvánočnímu stresu a shonu.