TZ: Narušená imaginace

21. 11. 2016Artalk Infoservis

Narušená imaginace / kurátorka: Jane Neal / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 25. 1. – 26. 3. 2017

Johnatan Wateridge, Boy on Wall, 2012

SOUČASNÁ SVĚTOVÁ VÝTVARNÁ ELITA SE SEJDE NA VÝSTAVĚ V OSTRAVĚ. OSOBNĚ

Wateridge, Fekete, Meada, Savu, Szucs, Farcas, Baies, Walker, Mortimer, Kunze, Tinei – malířská elita světových výstavních síní osobně zahájí výstavu současné evropské malby ze Sbírky Roberta Runtáka v Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvkové organizaci Moravskoslezského kraje. 

Ostrava – Světově známí umělci jako Jonathan Wateridge, Justin Mortimer, Serban Savu, Alexander Tinei a další malíři, známí z benátských bienále, newyorských, berlínských, londýnských i dalších výtvarných přehlídek, přijedou osobně do ostravského Domu umění zahájit výstavu Narušená imaginace s podtitulem Making Windows Where There Were Once Walls. Výstavu děl zahraničních malířů ze sbírky českého sběratele umění Roberta Runtáka připravila významná  britská nezávislá kurátorka Jane Neal, jež je autorkou mnoha výstavních projektů po celém světě. Právě obyvatelé Ostravy i návštěvníci ze vzdálenějších koutů republiky a zahraničí budou mít jedinečnou příležitost setkat se živě s více než desítkou umělců současné evropské výtvarné scény na vernisáži výstavy v ostravském Domě umění v úterý 24. ledna v 17 hodin.

„Tato událost je naprosto výjimečná, řekl bych až neuvěřitelná. To, co by si přály mít a vidět pražské galerie, se uskuteční v Ostravě. Jsem nesmírně rád, že mnohé z vystavených umělců budu moci přivítat v Domě umění osobně,“ říká Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Dvacet šest současných autorů vystaví své malby v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Zastoupena bude malba britská, německá, maďarská, rumunská i moldavská. Na třiceti šesti plátnech si návštěvníci budou moci prohlédnout, jak se umělci vypořádávají s pozoruhodnými tématy nedávných dějinných událostí v Evropě stejně jako s otázkami lidské podstaty, tělesnosti a existence. Velká většina prezentovaných uměleckých děl bude mít v České republice svou výstavní premiéru. GVUO se tak výrazně přiblíží zahraničním institucím, které tento typ umění vystavují běžně.

„Je to obrovská výzva, ale rovněž závazek nezklamat odborné publikum i veřejnost. Tento druh umění ještě není definitivně prověřený časem. Může se stát, že ho řada návštěvníků označí za kontroverzní a jejich pohled na něj se s tím odborným nestřetne, přesto, nebo spíše právě proto, je nezbytné výstavy podobného charakteru pravidelně pořádat,“ uzavírá Jůza.

Výstavu doprovodí výpravná publikace, která pomůže uchopit v našich podmínkách ne moc frekventovanou současnou evropskou malbu. Hlavní autorkou katalogu je kurátorka Jane Neal, na publikaci se dále podílejí i Mark Sanders a Jan Kudrna, kurátor GVUO. Výstavu doplní komentované prohlídky s kurátory, interaktivní tvořivé workshopy s vystavujícími umělci nebo vzdělávací a tvůrčí programy pro školy i veřejnost.

V Domě umění GVUO bude výstava otevřena v úterý od 10 do 20 hodin, středy až neděle od 10 do 18 hodin. Plné vstupné bude činit 100 korun a zlevněné 50 korun, volný vstup v neděli zůstane zachován. Výstava bude v Galerii výtvarného umění v Ostravě k vidění do 26. března 2017.

Sbírka Roberta Runtáka je rozdělena na české a zahraniční umění. Mezinárodní část sbírky, která se koncentrovaně zaobírá převážně současnou evropskou malbou, byla založena v roce 2011. Tato část sbírky je jedinečná svého druhu nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského prostoru. V současné době kolekce čítá téměř 100 uměleckých artefaktů více než 30 současných umělců střední i nejmladší evropské výtvarné generace. 

ZÁKLADNÍ INFORMACE O VÝSTAVĚ

NARUŠENÁ IMAGINACE / DISRUPTIVE IMAGINATION

Motto: Dělat okna tam, kde dříve byly zdi /Making Windows Where There Were Once Walls

25. 1. – 26. 3. 2017, vernisáž výstavy 24. 1. 2017 v 17 hodin

Dům umění, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Jurečkova 9, Ostrava

Pořadatel: Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci a Sbírka Roberta Runtáka

Kurátor: Jane Neal

Koordinátor: Jan Kudrna

https://www.youtube.com/watch?v=CqeOjtV-ebs