Cenu Věry Jirousové získali Hrušková a Novotný

18. 11. 2016Artalk Infoservis

Laureáty IV. ročníku Ceny Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky umění se stali Tereza Hrušková a Michal Novotný. Oba laureáti jsou dlouhodobými přispěvateli Artalk.cz.

TZ: IV. ročník Ceny Věry Jirousové zná své laureáty. V kategorii etablovaných kritiků se porota rozhodla ocenit přesné kritické vyjadřování Michala Novotného, cenu v kategorii začínajících kritiků umění získala absolventka UMPRUM Tereza Hrušková.

Slavnostní vyhlášení laureátů druhého ročníku Ceny Věry Jirousové pro začínající a etablované kritiky výtvarného umění se uskutečnilo 17. listopadu 2016 v Café Jedna. O laureátech v obou kategoriích rozhodovala odborná porota ve složení: kritik a kurátor Jiří Ptáček, který se stal vítězem loňského ročníku CVJ, dále malířka Lenka Vítková a dlouholetý hudební kritik a redaktor Radia Wave Pavel Klusák. Již od loňského ročníku v porotě působí kritička a kurátorka pražské galerie Tranzitdisplay Tereza Stejskalová, laureátka CVJ za rok 2014. Posledním z pětice porotců je František Zachoval jakožto zástupce partnera CVJ, jímž jsou i letos Česká centra.

Kritici v kategorii začínajících autorů mají možnost se přihlašovat prostřednictvím konkrétních zaslaných publikovaných či nepublikovaných (ale vždy needitovaných) autorských textů, etablované kritiky porota vybírá na základě nominací otevřených odborné i široké veřejnosti.

Tereza Hrušková získala Cenu Věry Jirousové v kategorii začínajících kritiků výtvarného umění na základě textu Nesnesitelná lehkost, publikovaném původně na dnes již neexistující webové platformě Kulturissimo.cz. Porota hodnotila text jako anonymní a ocenila především lehkost psaní a zajímavý interpretační přístup, který autorka v textu aplikovala.

Michal Novotný oslovil porotu svou nekompromisností a přesností, s níž v textech i recenzích formuluje problémy, a to jak na institucionální rovině, tak i na úrovni kurátorství výstav současného umění. Porota ocenila, že svou prací dokáže Novotný vzbudit diskusi a rozruch v jindy stojatých vodách české výtvarné scény.

Tereza Hrušková (1991) je absolventkou magisterského studia Katedry teorie a dějin umění Vysoké školy uměleckoprůmyslové, bakalářské studium ukončila úspěšně na katedře Dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a aktuálně je na pracovní stáži v německé galerii D21 v Lipsku. Do různých médií přispívá několik let – mezi jinými na Artalk.cz, zmíněné Kulturissimo.cz, z tištěných médií publikovala v Art+Antiques, A2 nebo časopisu Fotograf. Již třetím rokem spolupracuje s platformou UMA: Audioguide, kde se podílí na vzniku audioprůvodců pro nezávislé galerie. Mimo to také kurátoruje výstavy současného umění. Ve svém vítězném textu se věnuje výstavě Preliminary Sadness, kterou kurátorsky připravil v Karlin Studios Michal Novotný.

Michal Novotný (1985) je kurátorem a ředitelem Centra pro současné umění FUTURA, které převzal po zakladateli Albertu di Stefano. Vystudoval dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a též na Fakultě humanitních studií. Své ostré kritiky zveřejňuje na serveru Artalk.cz, ve čtrnáctideníku A2, kde několik let vedl též rubriku Galerie. Dále publikuje recenze v časopise Art+Antiques. V dubnu letošního roku byl Novotný zařazen portálem Artsy.net mezi dvacet nejvlivnějších mladých kurátorů v Evropě.

Laureát kategorie mladých kritiků získává pětidenní pobyt v Českém centru v Bukurešti, laureát kategorie etablovaných kritiků pak finanční a organizační podporu při vydávání autorské publikace a poukaz na nákup v knihkupectví NG – Koenig Books v hodnotě 5000 Kč. Oba pak získávají originální cenu od Václava Litvana, předplatné časopisů Art+Antiques, Flash Art CZ/SK a Art Review a roční předplatné blogu Jestevetsikritik.cz.

CENA VĚRY JIROUSOVÉ

Cílem ceny určené začínajícím a již etablovaným kritikům výtvarného umění je zviditelnit tento v českém prostředí dosud málo reflektovaný obor, podpořit začínající autory a současně poukázat na práci těch, kteří jsou pro oblast umělecké kritiky dlouhodobým přínosem. Cena, nesoucí jméno české básnířky, kritičky a historičky umění Věry Jirousové (1944–2011), vznikla v roce 2012 díky spolupráci Mezinárodního centra současného umění MeetFactory a INI Gallery s Českými centry, z iniciativy umělce a kurátora Dušana Zahoranského. Spolupořadateli ceny a hlavními mediálními partnery jsou časopis Art+Antiques a portál Artalk.cz, mezi další partnery patří A2, Artmap.cz, Artyčok.tv, Flash Art CZ/SK. 

Kontakty a více informací:

info@cenavj.cz  //  www.cenavj.cz  //  facebook.com/cenavj

kontaktní osoba: Anežka Bartlová (+420 732 303 390)

IV. ročník CVJ 2016 se uskutečnil s laskavou podporou Ministerstva kultury České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy a s podporou Českých center.


foto: Nikola Ivanov