Top5týdne 15. 11. 2016

Byly předány Národní ceny za studentský design a Cena Michala Raného, proběhl Festival Prototyp a Czech Design Week a dražila se umělecká sbírka Davida Bowieho.

1/ Národní cena za studentský design

Ve 26. ročníku ceny zvítězil projekt Pavla Coufalíka z UMPRUM, který zkoumal orientační systémy v československé socialistické architektuře. V juniorské kategorii odborná porota vybrala Juditu Košťákovou z pražské Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické za práci na Hudební knize, která zkoumá možnosti vizuálního záznamu hudby a not. Součástí odměny hlavního vítěze je týdenní pobyt v některém z Českých center v zahraničí. Všichni ocenění a nominovaní jsou přehledně představeni na webových stránkách ceny.

2/ Galavečer Ceny Michala Raného

Letošním laureátem ceny, udílené v MG umělcům výrazně ovlivňujícím mladou generaci, je Marian Palla, u něhož byla oceněna především rozmanitost médií a smyslovost jeho díla. Ocenění Palla převzal 10. listopadu na galavečeru v Moravské galerii v Brně, která mu na jaře uspořádá výstavu doprovázenou odborným katalogem. Večírek, kterým provázela Adéla Elbel, nabídnul například hudební vystoupení Muchy.

(foto Kamil Till, Moravská galerie v Brně)

3/ Festival Prototyp

V brněnské káznici na Cejlu proběhl třetí ročník festivalu Prototyp spojujícího umění a moderní technologie. Letošní přehlídka nesla název Elementy, kterým se věnovala jak výstava v káznici, tak páteční hudební program s módní přehlídkou a workshopy a rodinné programy probíhající například ve Vida centru.

4/ Czech Design Week

Letošní přehlídky připravené týmem kurátorů pod vedením ředitelky Art Prague a Prague Photo Ivy Nesvadbové nabídnul desítky umělců a ateliérů. Hlavním výstavním prostorem byl Kafkův dům, design byl k vidění i v The Chemistry Gallery nebo Galerii 1. Cílem projektu bylo především poskytnout prostoru pro prezentaci designu odborné i laické veřejnosti, vytvořit platformu pro setkávání všech zainteresovaných a celkově podpořit nezávislé tvůrce.

5/ Sbírka Davida Bowieho

První kolo aukce umělecké sbírky v lednu zesnulého hudebníka nabídla především obraz od Basquiata vydražený nakonec za 7 milionů liber. První ze tří plánovaných aukcí, které hostí britská síň Sotheby’s, vynesla celkem 24 milionů liber. Prodal se ještě jeden Basquiat, dílo od samotného skladatele a zpěváka nebo obraz od Franka Auerbacha.

 

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.