TZ: Soutěž Nejkrásnější české knihy roku 2016 je zahájena

10. 11. 2016Artalk Infoservis

Soutěž Nejkrásnější české knihy roku 2016 je zahájena / Památník národního písemnictví / Praha / přihlášky do 16. 1. 2017

Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury České republiky zahajují 52. ročník soutěže Nejkrásnější české knihy roku. Uzávěrka přihlášek je 16. ledna 2017.

V soutěži s dlouhou tradicí je oceňován současný knižní design. Každým rokem do ní čeští nakladatelé přihlašují stovky titulů, výjimku představuje kategorie studentských prací, kam přihlášku podávají sami studenti. Odborná porota soutěže hodnotí grafické, polygrafické a ilustrační zpracování publikací vydaných vždy v uplynulém kalendářním roce.

Ceny se udělují v kategoriích:

  1. odborná literatura,
  2. krásná literatura,
  3. literatura pro děti a mládež,
  4. učebnice pro školy všech stupňů a ostatní didaktické pomůcky,
  5. knihy o výtvarném umění,
  6. katalogy,
  7. bibliofilie a autorské knihy.

V každé ze sedmi kategorií jsou vyhlašována první tři místa, přičemž první místo je honorováno částkou 50 000 Kč. Památník národního písemnictví dále předává Cenu Arna Sáňky studentům výtvarných a polygrafických škol a spolu s Uměleckoprůmyslovým museem ještě zvláštní ocenění grafikovi do třiceti let. Další ceny udělují Spolek českých bibliofilů, SČUG Hollar, Unie grafického designu a Svaz polygrafických podnikatelů.

Stejně jako v loňském roce lze knihy přihlásit výhradně prostřednictvím elektronického formuláře, dostupného na internetových stránkách PNP. Památník národního písemnictví se zříká účasti v soutěži z titulu nakladatele.

Studenti a nakladatelé mohou publikace přihlašovat do 16. ledna 2017. Slavnostní vyhlášení výsledků spolu s vernisáží výstavy oceněných publikací proběhne 19. dubna 2017. Výstava potrvá do 28. května 2017. Dále bude možné zhlédnout nejkrásnější české knihy na veletrhu Svět knihy, festivalu malých nakladatelů Tabook, mezinárodní přehlídce Designblok, v Moravské galerii v Brně a v krajských knihovnách. MK ČR zajišťuje účast v soutěži nejkrásnějších knih světa, na mezinárodních veletrzích a výstavách.

Více informací najdete na:

www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz

Soutěž Nejkrásnější české knihy roku má dlouhou tradici. V roce 1928 ji inicioval sběratel a bibliofil Arno Sáňka dle zahraničních vzorů, jeho jméno dnes nese studentská cena. O rok později ji Spolek českých bibliofilů poprvé zorganizoval. Pravidelně se začala soutěž pořádat od roku 1965, letos se otevírá její 52. ročník. Autory vizuálního řešení nového ročníku budou Štěpán Marko a Jaromír Skácel.