TZ: Fotograf Festival / Výstavy v menších galeriích odkrývají nové hranice vztahu člověka a přírody

10. 11. 2016Artalk Infoservis

Výstavy v menších galeriích odkrývají nové hranice vztahu člověka a přírody / Fotograf Festival. Cultura/Natura / Praha / 1. 10. – 8. 11. 2016

Fotograf Festival: výstavy v menších galeriích odkrývají nové hranice vztahu člověka a přírody

Příroda, která nás obklopuje, už není naším přirozeným prostředím. Stala se problémem, který je třeba řešit… Neotřelý pohled na vzájemný vliv lidí a krajiny nabídl 6. ročník Festivalu Fotograf. Výstavy českých a zahraničních umělců s ústředním podtitulem Cultura / Natura je možné zhlédnout v pražských neziskových galeriích ještě do konce listopadu.

„Žijeme v éře antropocénu – geologickém období, ve kterém jsou zásadními činiteli změn v zemském povrchu právě lidé. Tvorba vystavujících umělců se zaměřila na tento pojem. Ukázala, že prostor kolem nás už pro člověka není ideálním přirozeným prostředím, a to ani v případě přírodních rezervací. Stejně jako je nereálná myšlenka, že se člověk vrátí ke svým dávným kořenům, je i romantická představa panenské přírody pouhou iluzí,“ popsala Markéta Kinterová, umělecká ředitelka Festivalu Fotograf.

Festivalový program každoročně přesahuje rámec fotografie a zasahuje jiná odvětví. Letošní téma Cultura / Natura svedlo dohromady umělce, antropology i zoology. Vrcholnou akcí byla například závěrečná přednáška francouzského vědce Philippa Descoly, jehož studie amazonských kmenů změnily pohled na to, co je člověku přirozené a co kulturně podmíněné.

Příliš lidský svět / Philippe Descola

Na základě svých vědeckých poznatků pracuje profesor Descola s ontologií pojmů lidé a ne-lidé. Přednáška podnítila uvažování o právním zastoupení ne-lidí, tedy rostlin, zvířat či krajiny, které by umožnilo progresivněji naplňovat ochranu životního prostředí na politické úrovni.

Výstavy z festivalového programu pokračují v zajímavých prostorech malých galerií ještě minimálně do konce listopadu.

Nedaleko Tančícího domu hostí Tranzitdisplay projekt Biosémiotické Borneo. Audiovizuální dílo švýcarské umělkyně Ursuly Biemann reflektuje smyslovou bohatost lesa, kterou přetváří v hudební kompozici. Ve stejné galerii se odehrává také Společná sklizeň více autorů, která představuje s jistou nadsázkou „umění jako zemědělské odvětví“. Galerijní instalace je zde jen zlomkem rozsáhlé výzkumné praxe umělců, dlouhodobě pracujících s tématy zemědělství, politiky globalizovaného trhu s potravinami, družstevnictví, přístupu k půdě a dalšími.

Ateliér Josefa Sudka vystavuje archiv téměř zapomenutého Ferdinanda Bučiny (1909–1994), který je cenným příspěvkem k politice a dějinám zobrazování, k etnografii i k našemu dnešnímu vztahu k přírodě a práci.

Nejvýznamnějšího slovenského konceptualistu současnosti – Petera Bartoše – a jeho krajinotvorbu v bratislavské ZOO prezentuje výstava v Galerii Entrance. Další expozice spojené s Festivalem Fotograf a tématem Cultura / Natura nabízí také Centrum současného umění DOX, Galerie PANEL na pražské FAMU a žižkovská galerie 35m2.