TZ: Festival Prototyp se letos odehraje ve znamení Elementů

Festival Prototyp se letos odehraje ve znamení Elementů / budova bývalé Městské káznice / Brno / 11. - 13. 11. 2016

Festival Prototyp se letos odehraje ve znamení Elementů

Během následujícího víkendu budou moci Brňané navštívit třetí ročník festivalu Prototyp. Festival s unikátním konceptem, který neotřele propojuje umění spolu s vědou a technologiemi, tentokrát nese podtitul Elementy. Expozice děl, workshopy a přednášky budou věnovány všem čtyřem elementům – vodě, ohni, zemi a vzduchu. Program třídenního Prototypu nabídne klasické expozice, ale také interaktivní projekce, videomapping nebo módní performance.

Úspěšný vědecko-umělecký festival Prototyp letos v Brně objeví opět jinou lokalitu. Zatímco v minulosti našli organizátoři přístřeší v prostorách Malé Ameriky nebo někdejší Richard Adam Gallery, tentokrát se třídenní program odehraje v bývalé káznici a budoucím Kreativním centru na Bratislavské ulici. Festival bude zahájen už v pátek večer, kdy se v průběhu opening party návštěvníci dočkají živých hudebních vystoupení a neobvyklé módní show v režii značky Severa + kolektiv. Chybět nebude ani live VJing kolektivu KinocirKus.

V sobotu si zájemci kromě prohlížení expozice budou moci vyzkoušet zajímavé workshopy. Vida! Science centrum, Bioskop, Corint a Workshop čtyři elementy se tak prostřednictvím speciálního programu postarají o zábavu pro celou rodinu. „Expozice děl je k vidění v průběhu celého festivalu. Některá díla jsou vypůjčena od umělců či techniků, ale velká část je vytvořena speciálně kvůli Prototypu,“ vysvětlila koordinátorka festivalu Veronika Rejšková. V neděli bude možné se osobně setkat s tvůrci instalací a vyslechnout si soubor odborných přednášek pod vedením VUT v Brně. Hovořit se bude například o prototypování formou 3D tisku, o tom, jak si vytvořit vertikální zahradu a ředitel Moravské galerie Jan Press bude diskutovat na téma, jak předejít požáru v galerii.

Vstupenky lze zakoupit na jednotlivé dny, nebo za zvýhodněnou cenu na celý festival. Děti do 15 let mají na sobotní program pro rodiny vstup zdarma. Předprodej probíhá na serveru smsticket.cz.

Aktuální informace o festivalu a podrobný program naleznete na webu festivalu nebo na FB události.

Festival Prototyp je realizován pod záštitou neziskové organizace Kulturárium, o.s. a za finanční podpory statutárního města Brna a Nadace Život Umělce.

Na programu se podílí společnost Dornbracht, VUT, Corinth, Bioskop a VIDA! Science centrum.