TZ: PLATOvideo09 - digitální doba

PLATOvideo09 - digitální doba / filmovém centru Cineport (Důl Hlubina) / Ostrava / 31. 10. 2016 v 18h

V pondělí 31. října v 18 hodin bude ve filmovém centru Cineport (Důl Hlubina) zahájeno deváté a poslední pokračování cyklu PLATOvideo, tentokrát zaměřené na téma digitální doba. Projekci filmu Ursuly Mayer uvede kurátor a kritik Marek Pokorný. V suterénních sálech Trojhalí Karolina budou následně až do 30. listopadu promítána videa Hannah Black a Beatrice Gibson.

Po reflexích modernismu, druhé světové války a 70. let se PLATOvideo09 obrací k současnosti. K době Uberu, Airbnb, Instagramu, Tinderu, internetových memů, k době sdílené ekonomiky, augmentované reality a globálně synchronizované umělecké produkce.

Hannah Black se ve svém videu Credits prochází spekulativní krajinou mezi věřitelem a dlužníkem. Je dluh způsobem ostrakizace, podobně jako příslušnost k rase a společenské třídě? Beatrice Gibson se potkává s jedenáctiletým hrdinou Gaddisova satirického románu JR (1975), který dokázal s pomocí školního telefonu vybudovat virtuální impérium. Dnes si říká Mr. Money a obchody řídí z kanceláře otevřené ve světě videohry Minecraft. Rakouská umělkyně Ursula Mayer se ve svém filmu vrací k příběhu Gondy - filmové hvězdy, která nafinguje vraždu, jen aby viděla, kteří z fanoušků ji budou bránit vlastním životem. Je nám idea objektivismu, který do příběhu herečky zakódovala spisovatelka Ayn Rand, vlastně vzdálená?

V příloze e-mailu naleznete elektronickou pozvánku. Vstupné na pondělní komentovanou projekci je 30 Kč, projekce v Trojhalí Karolina jsou volně přístupné. Bližší informace o akci naleznete na webových stránkách PLATO a na Facebooku.