Top5týdne 27. 10. 2016

Zemřel Michal Moravčík, Prix Marcel Duchamp 2016 získal Kader Attia, soutěž na přestavbu Veletržního paláce, rekordní aukce českého skla, Ceny ministerstva kultury.

1/ Zemřel Michal Moravčík

V pátek 21. října zemřel slovenský umělec a pedagog Michal Moravčík. Vystudoval sochařství na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, ale věnoval se spíše konceptuálnímu umění. V roce 2004 se stal laureátem Ceny Oskára Čepana udělované mladým slovenským výtvarníkům. Byl výtvarným redaktorem časopisu Vlna a jako pedagog působil v Bratislavě, Trnavě a Brně.

2/ Prix Marcel Duchamp 2016

Prix Marcel Duchamp, každoroční ocenění udělované francouzským umělcům, získal Kader Attia. Umělec, který střídavě žije v Berlíně a Alžíru, se ve svém díle zabývá odkazem kolonialismu. Momentálně vystavuje v Centre Pompidou v rámci skupinové výstavy finalistů ceny. V tomto formátu se přehlídka koná poprvé, v minulosti měl vždy samostatnou výstavu laureát.

3/ Soutěž na přestavbu NG

Národní galerie v Praze oznámila, že připravuje architektonickou soutěž na přestavbu Veletržního paláce. Cílem je zisk lépe vyhovujících výstavních prostor, protože ty stávající nemají dostatečnou výšku. Dle Jiřího Fajta by se měl Veletržní palác stát hlavním sídlem NG, v němž budou koncentrovány i administrativní a depozitární prostory. Zájem o soutěž potvrdili významní zahraniční architekti, například David Chipperfield nebo atelier Herzog & de Meuron.

4/ Rekordní aukce

Křížová hlava od Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové se stala vůbec nejdražší skleněnou plastikou prodanou na českém trhu s uměním. V pražském Dorotheu byla prodána za 1,56 milionu korun. V Paříži se dražilo rané dílo Františka Kupky Ležící formy, za něž zájemce zaplatil 1,56 milionu eur. Obraz se nestal nejdražším Kupkovým dílem, nicméně konečná cena výrazně převýšila očekávání.

5/ Ceny ministerstva kultury

Ministr kultury Daniel Herman předal Státní ceny a Ceny ministerstva kultury. V oblasti výtvarného umění byla oceněna Charlotta Kotíková za celoživotní kurátorskou práci a propagaci českého umění v zahraničí. V oblasti architektury cenu získala Zdeňka Vydrová, architektka města Litomyšle, díky níž se historické město otevřelo kvalitní současné architektuře.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.