TZ: Fotograf Festival zakončí přednáška antropologa Descoly. Jeho studie změnily vnímání vztahu kultury a přírody

26. 10. 2016Artalk Infoservis

Fotograf Festival zakončí přednáška antropologa Descoly / Fotograf festival / Praha / 1. 10. – 8. 11. 2016

Fotograf Festival zakončí přednáška antropologa Descoly. Jeho studie změnily vnímání vztahu kultury a přírody

Fotograf Festival zdaleka není jen o fotografiích. Ústřední téma Cultura/Natura přilákalo do Prahy jak světové umělce, tak uznávané vědce. Vrcholem festivalu bude závěrečná přednáška známého antropologa Philippa Descoly. Atypický pohled na umění, jako druh zemědělství, představí Tomáš Uhnák s autory mezinárodního projektu Karavan potravinové suverenity. Všechny akce a výstavy festivalu jsou zdarma.

„Každý rok chceme být jiní, překročit rámec fotografie a zasáhnout i další obory mimo zavedené výstavní prostory. Letošní podtitul Cultura/Natura odhaluje vzájemné vlivy přírody a kultury, klade si otázku, co je přirozeným ekosystémem moderního člověka a ukazuje umění například jako součást pěstitelství,“ přiblížila rozmanitost programu Festivalu Fotograf Markéta Kinterová, umělecké ředitelka. Její slova nejlépe dokládají konkrétní akce popsané níže.

ZOO Bratislava: Peter Bartoš / 20. 10. – 20. 11. 2016, Entrance Gallery

Nejvýznamnějšího slovenského konceptualistu současnosti – Petera Bartoše – představí výstava v Galerii Entrance uvnitř areálu Břevnovského kláštera. Umístění Bartošova díla do galerie ve svažité klášterní zahradě není náhodné. Jeho hlavním zájmem v 90. letech byla příprava projektů krajinotvorby v bratislavské Z00 s ohledem na potřeby zvířat a jejich vztahu k původnímu karpatskému prostředí. Při práci zohledňoval nejen původní reliéf krajiny, ale také trasy migrace ptáků, směr větru a další přírodní faktory.

Vznikl rozsáhlý koncept řešení areálu ZOO a jeho biotopů. Velkou část dokumentace tvoří projektové plány, topografické mapy a vrstevnicové studie, u kterých se umělec inspiroval plastickými mapami. S pomocí fotografií a při podrobných procházkách přenesl Bartoš okolní terén lineárními tahy do přesných kartografických kreseb, maleb, přemaleb či překreseb fotografií, xeroxových zvětšenin a montáží. Nyní se jeho detailní tvorba odkrývá veřejnosti.

Karavan potravinové suverenity / 23. 10. 2016 – 19:00, Zelená zahrada Smetanka

Na konci října proběhne v Rumunské Kluži nejdůležitější událost v oblasti potravinové suverenity – Fórum Nyéleni. Potkají se zde zastupitelé světových potravinových hnutí, aby formulovali možnosti spolupráce a definovali společné budoucí cíle. Na toto fórum je vypraven „semínkový karavan“, který se na cestě Evropou zastaví právě v neděli 23. 10. také v Praze.

Spolu s karavanem přijedou zastupitelé ekologicko-rolnických hnutí, mimo jiné i představitelka toho v současnosti největšího – La Via Campesina –, Paula Gioia. Během živé akce v komunitní zahradě Smetanka v rámci Fotograf Festivalu představí společně s umělcem Tomášem Uhnákem koncept potravinové suverenity, ideu společně sdílených statků a proměnu společensko-vlastnických vztahů uvnitř zemědělství.

Cultura/Natura: Philippe Descola / 8. 11. 2016 – 19:00, Veletržní palác v Praze, NG

Přednáška nesoucí stejný název jako téma celého festivalu bude zároveň jeho poslední akcí. A není lepšího zakončení než s autorem vlivné knihy Za hranicí přírody a kultury (Par-delà nature et culture, 2005). Přední francouzský antropolog a pařížský profesor Philippe Descola přijíždí na svou druhou návštěvu Prahy díky společnému pozvání Francouzského institutu v Praze, Národní galerie v Praze a Fotograf Festivalu.

„Témata spojená s přírodou a antropocénem mají také antropologické pozadí. Philippe Descola se bude ve své přednášce zabývat nutností oprostit se od rozlišování mezi tím, co je nám přirozené a co je naopak kulturně podmíněné. Mnoho etnografických výzkumů věnoval chování amazonských indiánů a jeho vědecký zájem dobře doplňuje některé výstavní projekty festivalu, například "terénní“ práce autorů Ursuly Biemann, Daniela Steegmanna a dalších. Díky nim si můžeme relativizovat pojetí vztahu člověka a přírody v evropské kultuře a mimoevropských kultur,“ popsala kurátorka Mariana Serranová.

Kompletní harmonogram výstav a doprovodných akcí je k nahlédnutí na webových stránkách Fotograf Festivalu.