Top5týdne 18. 10. 2016

Stavby roku 2016, Umělec má cenu - nominace, kniha Jak se dělá galerie, Brněnská 16, petice proti Šantovka Tower v Olomouci.

1/ Stavby roku 2016

Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství vyhlásila výsledky 24. ročníku soutěže Stavba roku. Porota ocenila celkem šest staveb: tunel Blanka v Praze, archeopark v Pavlově, železniční trať Tábor–Sudoměřice, stezku v oblacích v Dolní Moravě, rekonstrukci a dostavbu stadionu v Ostravě-Vítkovicích a rekonstrukci Hospitalu Kuks. Barokní areál v Kuksu byl oceněn jako mimořádně zdařilá revitalizace kulturní památky. Organizátoři soutěže připravují pro příští jubilejní ročník vyhlášení stavby čtvrtstoletí.

2/ Umělec má cenu

Organizátoři ocenění Umělec má cenu, které od roku 2007 udělují teoretici a tvůrci mladší generace starším umělcům, zveřejnili letošní nominované. Jsou jimi Anna Daučíková, Jiří Příhoda, Jiří Valoch a Jiří David. Jména letošních porotců zatím nejsou známa, ocenění předá loňský laureát Jiří Surůvka.

3/ Jak se dělá galerie

Moravská galerie v Brně pokřtila knihu Jak se dělá galerie, kterou vytvořil ilustrátor David Böhm společně s kurátory Ondřejem Chrobákem, Rostislavem Koryčánkem a Martinem Vaňkem. Kniha je určena především čtenářům od 8 do 12 let, své by si v ní však měl najít každý, kdo se chce blíže seznámit s tím, jak galerie fungují.

4/ Brněnská 16

Od 12. do 15. října v brněnském kině Art proběhl 57. ročník festivalu krátkých filmů Brněnská 16 s podtitulem Umění posiluje. V soutěžní přehlídce se utkalo 39 snímků z 22 zemí světa. Hlavní cenu obdržel film Teriér německého režiséra Ozana Mermera. Vedle hlavní přehlídky festival nabídnul bohatý doprovodný program včetně několika výstav, například Videogram 58 - Marianna Mlynárčiková a Nóra Ružičková v Galerii Art.

5/ Petice proti Šantovka Tower

Spolek Za krásnou Olomouc zahájil celorepublikovou kampaň proti stavbě výškové budovy Šantovka Tower v Olomouci. Investoři stavby, která má vzniknout v ochranném pásmu městské památkové rezervace a která by narušovala panorama historického jádra města, už získali téměř všechna potřebná povolení. Postup olomouckého magistrátu a krajského úřadu však začala prověřovat památková inspekce.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.