TZ: Na autorský dokument do galerie? KineDok v MeetFactory slibuje nevšední zážitky.

Na autorský dokument do galerie? KineDok v MeetFactory slibuje nevšední zážitky. / MeetFactory / Praha / od 5. 10. 2016

Propojení autorských dokumentárních filmů s aktuálními výstavními projekty, obohacené o debaty s tvůrci nebo protagonisty vybraných uměleckých děl a filmů. Tak vypadá nový projekt, který od října letošního roku spouští centrum současného umění MeetFactory ve spolupráci s alternativní distribuční platformou KineDok.

Záměrem projektu ale není otevřít pražskému publiku jen další ,,obyčejné” kino, kde by se promítaly dokumentární filmy. ,,Jednotlivé projekce, které se budou odehrávat přímo v galerijních prostorách, proto doprovodí komentované prohlídky právě probíhajících výstav s našimi kurátory anebo následná setkání a debaty s tvůrci nebo protagonisty vybraných uměleckých děl a filmů,” vysvětluje PR manažerka MeetFactory Šárka Maroušková.

Cyklus projekcí dokumentárních filmů tematicky propojených s aktuálními výstavními projekty probíhajícími v Galerii MeetFactory a Galerii Kostka odstartuje ve středu 5. října projekcí lotyšského snímku Můj otec bankéř, ve kterém režisérka Ieva Ozolina popisuje dramatický osud svého otce, docenta na univerzitě a posléze bohatého bankéře, kterého 18 let po útěku z Lotyšska údajně našel Interpol v malajsijském blázinci. Promítání bude předcházet komentovaná prohlídka výstavy Smích a zapomnění, která zkoumá tvárnost paměti, bolest smíchu, vzájemný vztah mezi soukromým a veřejným životem a zrádnost lidských vztahů. Následovat bude debata s režisérkou filmu.

Další projekce proběhnou 11. listopadu, kdy bude na programu polsko-německý dokumentární film Elwiry Niewiery a Piotra Rosołowského Dominový efekt, který působivou formou vypráví příběh velké lásky od Černého moře poznamenané stínem ruské mocnosti, a 12. prosince, kdy poběží norský snímek Frodeho Fimlanda Sourozenci až za hrob, o bratrovi a sestře, kteří ve svých sedmdesáti letech stále žijí na rodinné farmě na západě Norska a starají se o ni stejným způsobem jako celé generace před nimi.

KineDok v MeetFactory nabízí v jedinečných galerijních prostorách místa pro několik desítek návštěvníků. Vstupenky na jednotlivé projekce budou k dispozici on-line na www.meetfactory.cz nebo na místě před projekcí. Vstupné je 60 Kč.

Další informace o projektu jsoiu k dispozici na webu MeetFactory v sekci KINEDOK.