TZ: Julius Mařák. Vídeňské úspěchy

Julius Mařák. Vídeňské úspěchy / Oblastní galerie Liberec / Liberec / 7. 10. 2016 – 8. 1. 2017

Lázně nabídnou unikátní práce Julia Mařáka

Oblastní galerie Liberec zařadila do svého podzimního programu rozsáhlou přehlídku tvorby slavného českého malíře Julia Mařáka. Výstava se koná u příležitosti 150 let od vystavení Mařákovy  uhlokresby Kongres pod jilmy, která byla prvním výrazným úspěchem tohoto litomyšlského rodáka. Příležitost seznámit se s tvorbou tohoto českého krajináře 19. století budou mít návštěvníci Lázní od 7. října až do 8. ledna příštího roku. Výstava Julius Mařák: Vídeňské úspěchy představuje nejdůležitější práce z umělcova vídeňského pobytu a díky zápůjčkám z institucí jako je Österreichische Nationalbibliothek (Rakouská národní knihovna) či vídeňská Albertina se bezesporu jedná o mimořádný výstavní počin celorepublikového významu.

Julius Mařák patří k vůbec nejdůležitějším postavám české krajinomalby 19. století. Jako umělec působil od přelomu 50. a 60. let 19. století ve Vídni, v českých zemích se podílel na výzdobě reprezentačních prostor Národního divadla či Národního muzea. Od roku 1887 vedl krajinářský ateliér na pražské akademii, z něhož vzešly nejvýznamnější postavy moderní české krajinomalby – Slavíček, Kaván či Lebeda, a pro svůj pedagogický přínos je považován za zakladatele moderní české krajinářské školy. „Svá nejlepší díla však vytvořil mezi léty 1858-1887 během svého vídeňského pobytu. A právě na toto období a z něj pocházející nejvýznamnější práce  se zaměřila i pozornost naší výstavy“, říká kurátor výstavy a znalec Mařákova díla Michal Šimek.

Zcela unikátní příležitostí je možnost vidět dosud nevystavený soubor Mařákových ilustrací pro kompendium Kronprinzenwerk, které vyšlo v letech 1886 – 1902 v celkem 24 svazcích  z popudu korunního prince Rudolfa, syna císaře Františka Josefa I., a jeho manželky Alžběty Bavorské zvané Sissi. Tento ucelený soubor 19 Mařákových ilustrací dosud nikdy nebyl na českém území ani v Rakousku vystaven. Několik prací bylo pro výstavu zapůjčeno také ze sbírky slavné vídeňské Albertiny, aby doplnily chybějící střípky z bohaté mozaiky Mařákovy tvorby. „Získání zápůjček z Rakouska bylo opravdu velmi náročné, jak finančně, tak organizačně,“ popsal ředitel galerie Jan Randáček a dodal: „Bez soukromých partnerů výstavy bychom si to nemohli dovolit. Za to jim patří velký dík.“ Soubor rakouských zápůjček pak galerie doplnila zápůjčkami několika desítek Mařákových prací z českých galerií a od soukromých sběratelů. Výsledek bude zajímavý nejen pro znalce Mařákova díla, ale také pro širokou veřejnost, která může obdivovat precizní Mařákovy postupy a připomenout si tak počátky moderní české krajinomalby.

Kromě téměř devíti desítek exponátů v podobě obrazů, uhlokreseb, původních grafických listů i dobových tisků doplněných doprovodnými texty nabídne Oblastní galerie Liberec také bohatý doprovodný program v podobě několika komentovaných prohlídek.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je veřejnosti otevřena denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtky do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma.