Top5týdne 4. 10. 2016

Byly předány ceny Young Architect Award 2016 a zlatou medaili RIBA získal Paulo Mendes da Rocha; v Praze probíhají festivaly 4+4 dny v pohybu a Fotograf; Fakulta umění v Ostravě se nejspíše dočká nové budovy; v Bruselu vznikne nová pobočka Centre Pompidou a začala výstava finalistů Turner Prize.

1/ Ceny Young Architect Award 2016 a ocenění RIBA

Osmý ročník ceny pro mladé české architekty do 33 let zná své vítěze. Hlavní cenu v ročníku, jehož tématem byla Architektura mimo čas, získala ve Švýcarsku studující Michaela Benešová za projekt přestavby kolejiště v tureckém Istanbulu na divadlo. Ceny si však rozdělilo dalších šest mladých tvůrců. Britská královská komora architektů (RIBA) udělila zlatou medaili legendárnímu brazilskému brutalistovi Paolu Mendezi da Rochovi. RIBA bude rovněž 6. října udělovat ceny Stirling Prize pro britskou architekturu.

2/ Festival 4+4 dny v pohybu a Festival Fotograf

Tématem 21. ročníku 4+4 dny v pohybu je Nezávislý výzkum subjektivity. Desítky umělců vybraných kurátorkou Pavlínou Morganovou obsadili do 8. října nevyužívané tzv. Radniční domy v centru Prahy. Od 1. října do 8. listopadu je v Praze možné navštívit rovněž Festival Fotograf, jehož výstavy, přednášky a performance hostí celá řada institucí v čele s Galerií Fotograf, Tranzitdisplay nebo Veletržním palácem NG. Tématem letošní přehlídky je snoubení kultury a životního prostředí.

3/ Nová budova FU OSU

Fakulta umění Ostravské univerzity je opět o něco blíže vlastní budově. Pracoviště jedné z nejmladších fakult OSU jsou rozmístěny v několika nevyhovujících budovách. Nové sídlo by mělo vzniknout na Černé louce, která je brownfieldem v centru města. Na zástavbu území proběhla roku 2010 urbanistická soutěž, kterou vyhrál nizozemský ateliér MAXWAN. Podoba nové fakulty není známá, rektor Jan Lata chce oslovit studenty architektury Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě a jejich vize dále rozvíjet.

4/ Centre Pompidou otevře pobočku v Bruselu

V bývalých obřích garážích firmy Citroën bude do roku 2020 otevřena pobočka pařížského muzea moderního a současného umění Centre Pompidou. Bruselská radnice, která secesní garáže za účelem vystavování umění koupila, předpokládá, že návštěvnost nové instituce bude mezi půl milionem a milionem lidí ročně. Centre Pompidou umělecká díla Bruselu pronajme ze své statisícové sbírky.

5/ Finalisté Turnerovy ceny vystavují v Londýně

Tate Modern vystavuje díla čtyř finalistů letošní Turner Prize určené pro britské umělce pod 50 let. Letos byli vybráni Michael Dean, Anthea Hamilton, Helen Marten a Josephine Pryde. Mediální pozornost si ihned vysloužilo monumentální dílo Anthey Hamilton zobrazující vyšpulený mužský zadek. Britský tisk komentuje dílo v souvislosti s jistou kontroverzností ceny, kterou vyhrál například Damien Hirst. The Guardian nazval letošní přehlídku „podivnou a nepochopitelnou.“ Příliš zastání se letošní finalisté nedočkali ani v The Times. (Photo by Carl Court/Getty Images.)

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.