Top5týdne 27. 9. 2016

Koncepce hlavní výstavy Bienále v Benátkách; Viennacontemporary a Parallel Wien; ceny Architekt roku a Patrimonium pro futuro; zatčení Olega Vorotnikova; Trafačka na novém místě

1/ Benátské bienále 2017

Christine Macel, hlavní kurátorka Bienále v Benátkách, oznámila téma a koncepci 57. ročníku, který proběhne od 13. května do 27. října 2017. Titulem hlavní výstavy je motto „Viva arte viva“, které má ve světě konfliktů upozornit na hodnotu a smysl umění. Podle kurátorky budou jednotlivé části výstavy řazeny jako kapitoly jedné knihy, která návštěvníkovi zprostředkuje cestu „od vnitřku k nekonečnu“.

2/ Viennacontemporary a Parallel Vienna

Ve Vídni se od 22. do 25. září uskutečnil veletrh současného umění Viennacontemporary. Zahraniční galerie prezentovaly díla několika českých umělců, například Magdaleny Jetelové, Jana Merty a Vladimíra Houdka, zatímco české galerie mezi vystavujícími nebyly. Během čtyř dnů veletrh navštívilo 28 tisíc diváků. Současně proběhla přehlídka Parallel Vienna, která se zaměřuje především na mladé rakouské umění, které prezentuje v mezinárodním kontextu.

3/ Ceny Architekt roku a Patrimonium pro futuro

Cenu Architekt roku 2016 získala Marcela Steinbachová, která oslovila porotu jak vlastní tvorbou, tak i rozsáhlou vzdělávací činností. Steinbachová stála u vzniku spolku Kruh, který každoročně pořádá velmi úspěšný Den architektury. Zvláštní ocenění poroty získal Michal Škoda z Domu umění v Českých Budějovicích, který se dlouhodobě věnuje prezentaci architektury v galerijním prostoru. Národní památkový ústav udělil ceny Patrimonium pro futuro za nejlepší památkářské počiny. Třetí ročník cen ovládly především záchrany hradů a tvrzí. Cenu za celoživotní záslužnou činnost obdržel Jiří Škabrada.

4/ Zatčení Olega Vorotnikova

V Praze byli zatčeni Oleg Vorotnikov a jeho žena Natalia Sokolova, zakládající členové ruské umělecké skupiny Voina, kteří se snaží získat azyl ve Švýcarsku. Kvůli aktivitám skupiny Voina je na Vorotnikova v Rusku vydán zatykač. Rusko bude žádat o vydání stíhaného umělce, podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána je však vydání nepravděpodobné. Vorotnikovi a jeho rodině v Praze pomáhala skupina Ztohoven, která se však od něho nakonec distancovala.

5/ Trafačka na novém místě

Trafo gallery funguje na nových adresách v bývalé tržnici v Holešovicích, kde má výstavní prostory v halách č. 14 a 18, a v Nuslích, kde spravuje ateliéry v bývalé továrně na hodinová sklíčka. Činnost v nových prostorách zahájila výstavou Zmrtvýchvstání / Resurrection, na níž se představuje čtrnáct autorů spjatých s Trafačkou.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.