TZ: Vladimír Havlík a Michal Čepelka

Vladimír Havlík a Michal Čepelka / Black White / Art Space NOV / Pardubice / 27. 9. - 30. 10. 2016

Vladimír Havlík a Michal Čepelka: Black White

Zahájení výstavy: úterý 27. 9. 2016 v 19 hodin

Kde: Art Space NOV, Pernštýnské náměstí 49, Pardubice

Výstavu pořádá Klub konkretistů KK3 jako součást Konkrétního podzimu 2016 ve spolupráci s Art Space NOV.

Co mají oba autoři společného? Sklon užívat si ve výtvarné rovině vtipy a vymýšlet je. Sami sebe a svou tvorbu vnímají s nadhledem. Vladimír Havlík si ve vystaveném videu Yesterday 1983, 2013 formou grotesky pohrává s časem uplynulým mezi lety 1983, kdy se vžil do nostalgie ikonického songu Beatles – a rokem 2013.  Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevkročíš, ale při pohledu na autorovu nezměněnou čistou radost z dovádění, o tom lze pochybovat… Michal Čepelka vždycky volí ty nejjednodušší výrazové prostředky, které jsou stejně jako v případě Vladimíra Havlíka velmi vtipně přímočaré s přesahem.

Výstava vnikla ve vzájemné spolupráci, korespondenci a výměně a účasti mezi oběma autory, kteří se rozhodli pro černobílý styl.

Vladimír Havlík: Snažím se zobrazit mezeru nebo spíš nejasný prostor mezi současností a minulostí, realitou a iluzí. Využívám analogové technologie fungující na principu černá - bílá, negativ - pozitiv. Jsou mi sympatické svojí nepřesností a otevřeností vůči náhodě...

Michal Čepelka: Na výstavě bych chtěl představit svou současnou tvorbu, ve které se zaměřuji na práci s prostorem. Ve sklepní galerii využívám možností temnoty v kontrastu se světlem a také členitosti prostoru. Obojí může být prostředkem komunikace mezi místem, instalací a divákem. Na Vladimírovu videoperformanci reaguji prostorovým portrétem nazvaným Mamka. Je to portrét mojí matky v jejích 30 letech, když jsem se narodil, tedy přesně před třiceti lety.

Výstava bude zahájena v úterý 27. 9. 2016 v 19 hodin.

Výstava potrvá do 30. 10. 2016.

Tentýž den od 17 hodin bude otevřena Galerie IBIS Jana Dudeška, na ulici Gorkého 1404 v Pardubicích, kde bude možné shlédnout výstavu konkretistů domácích, nazvanou OSM.

Setkáte se tu s díly Jaroslava Jebavého, Vladany Hajnové, Evy Francové, Jana Dudeška a také Stanislava Janigy, Šárky Hrouzkové a Michaely Martincové. Osmým vystavujícím je předseda KK3, sochař a punkový muzikant Štěpán Málek.

VLADIMÍR HAVLÍK (1959 Nové Město na Moravě) žije a pracuje v Olomouci. Vyučuje výtvarné obory na olomoucké univerzitě a je členem olomouckého kruhu Klubu konkretistů KK2. V jeho práci poetika a úsměvný exhibicionismus balancují mezi vážně míněným a okamžitě zpochybňovaným. Dílo je velmi různorodé – obsahuje akce, vizuální poezii, kresbu, abstraktní malbu i vymýšlení slovních hříček. Akcím a performancím se Havlík věnuje od roku 1978. Brněnská autorka Barbora Klímová získala za přetransformování jeho ikonických kusů z olomouckého období 80. let Cenu Jindřicha Chalupeckého. Kruh se uzavírá do čtverce - Michal Čepelka je studentem FAVU v ateliéru právě u Barbory Klímové. V pardubické výstavě objevené okraje vlastního umělecké minulosti převádí do současnosti autor sám.

Video Yesterday 1983, 2013: https://www.youtube.com/watch?v=Hvw8OEotUzA

http://www.olmuart.cz/en/vladimir-havlik-soft-spirit--565/

MICHAL ČEPELKA (1986, Broumov) žije a pracuje v Hradci Králové. Absolvent Grafické tvorby a multimédií na Univerzitě v Hradci Králové je studentem ateliéru environmentu Barbory Klímové na FAVU v Brně a zároveň pedagogem na speciální škole pro neslyšící v Hradci Králové. Participuje také na kulturních aktivitách hradeckého Bio Centrál a multifunkčního prostoru Artičok na třídě Karla IV. v Hradci. Je členem hradecké sekce Klubu konkretistů KK3. Jeho práce vystavené ve Sboru kněze Ambrože a na různých akcích KK3 vždy vynikají autentickými nápady, hravostí a objevováním skutečně nečekaných cest.

http://graphicepelka.wixsite.com/portfolio

Martina Vítková