TZ: České stříbro

Karel Cudlín / České stříbro / instalace: Martin Rajniš a Oldřich Sládek / Plzeň / 28. 9. - 20. 10. 2016

České stříbro vystaví portréty ženských osobností od Karla Cudlína na 12 metrů vysokém otáčecím kole. Vymysleli jej Martin Rajniš a Oldřich Sládek

Ve středu 28. září se v Plzni poprvé představí veřejnosti výstavní projekt nazvaný České stříbro. Jeho základem se stane nezvykle pojatá (a z velké dálky viditelná) venkovní výstava fotografií českých ženských osobností, jejichž životy jsou spojeny s osobní statečností a morální integritou. Dvanáct velkoformátových portrétů od fotografa Karla Cudlína totiž bude kroužit na dvanáct metrů vysokém kovovém otáčivém kole, jehož autory jsou architekt Martin Rajniš a designér Oldřich Sládek. Černobílé fotografie žen, mezi nimiž jsou jak známé osobnosti jako Jiřina Šiklová, Dana Němcová nebo Eva Jiřičná, tak i regionální autority jako zakladatelka plzeňské Diecezní charity a varhanice Anna Srbová, někdejší starostka Rudné u Prahy Miluška Havlůjová, či Helena Fáberová, která stála u zrodu charity v Českých Budějovicích,  doplní pod výstavním kolem “Kobzův poeziomat” s možností poslechu rozhovorů s portrétovanými osobnostmi. Plzeňská vernisáž výstavy proběhne od 17 hodin v prostoru U Zvonu za účasti emeritního plzeňského biskupa Mons. Františka Radkovského.

Výstava České stříbro se zaměřuje na téma celoživotní občanské odpovědnosti a aktivismu bez ohledu na věk. „Kompasem v životech protagonistek výstavy vždy byly svoboda, vnitřní integrita, svědomí, činnost, co má smysl, starost o místo, kde žijí, a otevřenost myšlení,“ vysvětluje autorka projektu Eva Hrabětová ze spolku Buena Vista Vinohrad. „Svoji cestu si vybírají podle uvedených hodnot sedm či osm desítek let, bez ohledu na většinové mínění poplatné té či oné době.  Principy, kterými se řídí, jsou prověřené celým životem a mají hodnotu rodinného stříbra. Když na tenhle kompas rezignujeme, tak se ztratíme,“ pokračuje Eva Hrabětová.

Na fotografiích se tak objeví socioložka Jiřina Šiklová, architektka Eva Jiřičná, psycholožka Dana Němcová, biochemička Helena Illnerová, psychoterapeutka Helena Klímová, výtvarnice Věra Nováková Brázdová, první polistopadová starostka Rudné u Prahy Miluška Havlůjová, archivářka a historička Milena Šimsová, spisovatelka Ludmila Klukanová, farmářka Jana Hladíková z Hradce Králové, zakladatelka českobudějovické charity Helena Fáberová, ale třeba i varhanice Anna Srbová, která stála u zrodu plzeňské Diecézní charity.

Výstavní objekt navrhli architekti Martin Rajniš, známý například jako autor nové poštovny na Sněžce, a Oldřich Sládek, který je autorem medailí loňského Mistrovství světa v hokeji. Obří kovové kolo připomínající London Eye je vysoké 12 metrů, otáčí se na elektrický pohon a sedícímu divákovi zobrazuje rotující portréty v zrcadle. Vyprojektovala a zrealizovala ho společnost EXCON, a.s.

Kromě samotného obřího kola se veřejnost může seznámit s osudy a postoji těchto žen také na webu projektu www.ceskestribro.eu, kde zájemci najdou krátká videa, ve kterých se protagonistky vyjadřují k otázkám o životě v totalitním režimu, odvaze postavit se nespravedlnosti či o rizicích vývoje současné společnosti. Rozhovory s nimi vedla spisovatelka Alena Ježková. Zkrácené záznamy rozhovorů a vzkazy “stříbrných žen” mladším generacím si návštěvníci budou moci poslechnout i z tzv. „Kobzova poeziomatu“ umístěného pod kolem.

Výstava se v Plzni zdrží do 20. října, poté se na šest dnů přestěhuje do Jihlavy jako doprovodný program Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Od 17. listopadu do 10. prosince bude obří kolo k vidění v Praze na Jungmannově náměstí.

Doprovodný program v Plzni zahrnuje besedu se studenty na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, besedu s Annou Srbovou v Západočeské galerii v Plzni 5. října 2016 v 17 h nazvanou „Každej kousek dobra je víc než nic“,  dále 13. října tamtéž besedu s titulem „Každá společnost potřebuje po čase  obnovu z vnitřních sil, obnovu hodnot a společenských rituálů“ s Jiřinou Šiklovou a 18. října divadelní představení „Ženy“ hrané spolkem seniorek Světlonoš(ž)ky plzeňského dobrovolnického centra Totem.

Více informací se objeví již brzy na webu projektu www.ceskestribro.eu.

Přispěvatelé výstavy:

Nadace ČEZ, Nadace Charty 77, Nadační fond Veolia, Ferona a.s., Státní fond kultury ČR, Lukr a.s, Město Plzeň, Plzeňský kraj

Doplňující informace

Projekt realizuje občanský spolek Buena Vista Vinohrad (www.buenavistavinohrad.cz), který od r. 2009 pořádá zájmové programy pro lidi od šedesátky do sta let. Jeho autorka Eva Hrabětová je absolventkou Katedry sociální práce Filozofické fakulty UK v Praze.