Top5týdne 20. 9. 2016

Nové muzeum ve Washingtonu, proběhl Berlin Art Week, galerie SVIT získala ocenění NADA, v Národní galerii začala výstava Celníka Rousseau a v Brně se opravuje hotel Avion.

1/ Dokončeno Národní muzeum afroamerické historie

Ve Washingtonu bylo dokončeno Smithsonian Museum of African American History and Culture, které je jednou z poboček slavné výzkumné instituce ve Washingtonu, pod níž patří například Portrait Gallery nebo American Art Museum. Nová expozice je zaměřená na dějiny a kulturu afroamerické menšiny v USA. Budova postavená dle návrhu Davida Adjaye, rodáka z Tanzanie, a Phillipa Freelona se otevře 24. září.

2/ Berlin Art Week

V hlavním městě Německa proběhl minulý týden 5. ročník Berlin Art Week, zaměřený na současné umění – jeho vystavování, prodej i ocenění. V rámci akce, kterou navštívilo na 100 tisíc lidí bylo možné navštívit rovněž soukromé sbírky, přednášky, veletrhy a množství výstav po celém městě. Svoji práci představily například vítězka Turnerovy ceny Laure Prouvost nebo Chiharu Shiota.

3/ SVIT oceněna v Miami

Pražská galerie SVIT, založená před šesti lety Michalem Mánkem, získala ocenění NADA x Exhibitionary International Gallery Prize spolufinancované aplikací nabízející průvodce po galeriích. Cena sloužící ke zviditelnění regionálních institucí je letos udělena poprvé a je s ní spojen výstavní box na přehlídce NADA Miami Beach, která se koná na začátku prosince.

4/ Celník Rousseau v NG

Národní galerie otevřela v Paláci Kinských dlouho očekávanou výstavu francouzského malíře Henriho Rousseau. Výstavu, připravenou ve spolupráci s pařížským Mussée d'Orsay, za českou stranu kurátorovala Kristýna Brožová, která se zaměřila na česká díla bezprostředně ovlivněná specifickým stylem „Celníka“. Vystaveny jsou jeho nejznámější obrazy včetně slavného autoportrétu zakoupeného Vincencem Kramářem pro Národní galerii. Výstavu je možné navštívit do 15. ledna a již nyní má pozitivní ohlasy.

5/ Hotel Avion se opravuje

Brněnský hotel Avion postavený v letech 1926-1927 podle projektu Bohuslava Fuchse je jednou z nejcennějších funkcionalistických staveb ve městě. Navzdory tomu, že byl prohlášen národní kulturní památkou, dlouhá léta chátral. Současný vlastník Stanislav Berousek začal s prvními rekonstrukčními pracemi. Projekt, vypracovaný před lety Evou Jiřičnou, bude třeba upravit dle požadavků Národního památkového ústavu, jedno patro by však mělo být zrekonstruováno do původního stavu.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.