TZ: Prezentace kompletní série plakátů Bienále Brno 2016

Prezentace kompletní série plakátů Bienále Brno 2016 / budova Českého rozhlasu: Galerie Vinohradská / Praha / 5. - 30. 9. 2016

Až do konce září bude v budově Českého rozhlasu v Praze na ulici Vinohradská 12 k vidění ucelená série plakátů, která vznikla při příležitosti letošního ročníku Mezinárodního bienále grafického designu.

40 bienálových plakátů v Českém rozhlase

Galerie Vinohradská 12, Praha

5. 9. - 30. 9. 2016, pro veřejnost otevřeno každý čtvrtek 12–18 hodin

Kurátoři výstavy – Radim Peško, Adam Macháček, Tomáš Celizna

27. mezinárodní bienále grafického designu Brno již více než pět desetiletí tvoří významnou mezinárodní platformu pro výstavy, diskuse a doprovodné programy o dynamicky rozvíjejícím se oboru a jeho významu pro utváření současné vizuální kultury. Bienále Brno 2016 se zabývá klíčovými pojmy současného grafického designu a vizuální komunikace.

Plakáty, které byly vydány k letošnímu ročníku, vycházejí přímo z daného tématu a odkazují k rozmanitosti Bienále i oboru samotného. Celkem 40 různých verzí obsahuje krom základních informací, jakými je název, doba a místo trvání, pouze konkrétní nápis, či symbol spojený s letošním ročníkem. Ať již jde o název výstavy, heslo z katalogu, nebo prvek z vystaveného exponátu. Až na jedinou verzi, kterou je plakát s barevným terčem vycházející z díla Zdeňka Zieglera, jsou všechny černobílé. Font písma, který je na nich užíván, byl vytvořen speciálně pro Bienále Brno 2016.

Výjimečné jsou svojí vizuální, ale i informační čistotou. Autoři si při jejich tvorbě uvědomovali, že dnes obvyklá snaha vtěsnat na plakát co nejvíce zpráv, má na srozumitelnosti sdělení spíše negativní dopad. Nejde přitom vždy jen o snahu přiblížit samotnou akci, ale i o loga partnerských organizací v mnohdy špatně čitelných a nicneříkajících páskách, či nejednotnou grafickou úpravu. Proto byly letošní bienálové tisky pojaty více jako autorská umělecká díla, která zároveň výborně plní svůj účel a na plakátovacích plochách jsou díky funkční jednoduchosti nepřehlédnutelná.

Tento přístup byl možný i díky pochopení partnerů letošního bienále, mezi nimiž patří k hlavním Český rozhlas. Souzněním s vizí autorů a poskytnutím prostor pro vystavení ucelené série, která je tak pouze zde vidět pohromadě v kompletní sestavě, se stal důležitým společníkem již 27. mezinárodního bienále grafického designu Brno.

Autoři plakátů a 27. ročníku Bienále Brno:

Radim Peško, Tomáš Celizna, Adam Macháček

Pořadatelé:

Moravská galerie v Brně a Ministerstvo kultury České republiky

bienalebrno.org