TZ: Národní cena za studentský design 2016

Národní cena za studentský design 2016 *Nominace!/ Moravská galerie: Místodržitelský palác / Brno / 16. 9. – 30. 10. 2016

V Místodržitelském paláci proběhne výstava nominovaných studentů na prestižní ocenění za design, tentokrát v oblasti vizuální komunikace. Národní cena za studentský design se koná letos už po šestadvacáté, již podruhé ji vyhlašuje společně s Design Cabinetem CZ i Moravská galerie v Brně a Slovenské centrum dizajnu. Cílem soutěže je propojování škol a studentů designu s průmyslem, výrobními, produkčními a obchodními firmami v ČR

i v zahraničí.

*Nominace!!!

Místodržitelský palác Moravské galerie: Sál č. 6 (1. patro)

Moravské náměstí 1a, Brno

16. 9.–30. 10. 2016, slavnostní zahájení: 15. 9. 2016 v 18 hodin

Kurátorka výstavy – Marta Sylvestrová

Národní cena za studentský design byla poprvé vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008. Design Cabinet CZ je nadační program Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Působí v něm především dobrovolníci z řad studentů designu. Národní cena za studentský design však navazuje na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky se sídlem v Brně. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

Od roku 2012 je soutěž mezinárodní. Další změna nastala v roce 2014, kdy se rozdělila na dvě části – na obory patřící pod oblast vizuální komunikace a oblast produktového designu. Tato dvě odvětví budou soutěžit nezávisle na sobě v bienálovém rytmu. Rok 2016 patří pracím v široké škále vizuální komunikace. Proto také došlo v roce 2013 k dohodě mezi Moravskou galerií v Brně a Design Cabinetem CZ, že od roku 2014 bude národní porota posuzovat nominované práce v Brně, kde se také poprvé představily veřejnosti na výstavě Nominace! / Národní cena za studentský design 2014. Stejně tak je tomu letos. Mezinárodní porota zasedá v Brně

a kurátorkou letošní brněnské výstavy je PhDr. Marta Sylvestrová.

Letošní ročník Národní ceny za studentský design vyhlásily společně s Design Cabinetem CZ Moravská galerie v Brně a Slovenské centrum dizajnu.

Do soutěže se letos přihlásilo 120 autorů z 10 univerzit, 3 univerzit zahraničních a 11 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty: vysokoškolská porota byla složena z pedagogů vysokých škol, středoškolská porota složená z pedagogů středních a vyšších odborných škol a mezinárodní porota je složena z kurátorů muzeí, nezávislých expertů a nejlepších profesionálních grafických designérů ČR. Celkem hodnotilo studentské práce 20 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, grafických designérů, expertů a kurátorů designu. V mezinárodní porotě zasedne 7 expertů.

Poroty nominovaly v několikakolovém hodnocení k ocenění 51 prací. Jedna získá Národní cenu za studentský design 2016, jedna Národní cenu za studentský design *JUNIOR 2016, další ocenění Excelentní studentský design 2016 a Dobrý studentský design 2016.

Vítěz Národní ceny za studentský design získává odměnu Českých center (týdenní pobyt v některé ze světových metropolí se sídlem Českých center), luxusní hodinky Prim firmy ELTON hodinářská a.s., pobyt v letním Art Campu pořádaném Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, knihy z produkce nakladatelství Albatros, roční předplatné časopisů Brand&Stories a Font a výrobky firem Tescoma, s.r.o. a IKEA ČR.

Nejvýše oceněná práce z vyšších nebo středních odborných škol získá titul Národní cena za studentský design *JUNIOR 2016. K tomu pobyt v letním Art Campu pořádaném Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, knihy z produkce nakladatelství Albatros, roční předplatné časopisů Brand&Stories a Font a výrobky firem Tescoma s.r.o. a IKEA ČR.

Firmy IKEA ČR a Tescoma s.r.o. ocení svými produkty vedle vítězů národních také ty, kdo získají ocenění Excelentní studentský design 2016 a ocenění Dobrý studentský design 2016. Nakladatelství Albatros předá vouchery na výběr knih z jejich produkce pro nositele ocenění Excelentní studentský design 2016.

Zvláštní ceny udělují děkani vzdělávacích institucí, profesionální sdružení a muzea. Cenu Design Exit uděluje vybrané práci děkan Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (30 000 Kč), vybraná vysokoškolská práce a středoškolská práce získávají Ceny děkana Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni (celkem ve výši 15 000 Kč). Další práce získává Cenu Uměleckoprůmyslového muzea (odkoupení vybraného exponátu do muzejních sbírek do výše 10 000 Kč) a vybraná středoškolská práce získává Cenu Společnosti přátel Uměleckoprůmyslového muzea (5 000 Kč). Zvláštní ceny udělují dále Asociace užité grafiky a grafického designu (ve výši 3 000 Kč) a brněnská firma Finezza Design (stáž ve studiu Finezza design nebo Atak).

Žurnalisté udělují Cenu novinářů. Je to čokoládová bábovka, kterou upečenou studentky designu pracující v Design Cabinetu CZ jako dobrovolnice. Cenu veřejnosti získávají vysokoškolská

a středoškolská práce s nejvyšším počtem hlasů v hlasování na webových stránkách www.studentskydesign.cz.

Soutěž a výstavy mohou proběhnout díky finanční podpoře firem Heineken, Grund, a.s., Dům bytové kultury Praha a Jablotron Alarms, a.s., mezinárodního festivalu Architecture Week,

a produktové podpoře Českých center, Elton hodinářská, a.s., Finezza Design, IKEA ČR, s.r.o., Tescoma s.r.o., Albatros Media a.s., Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Tescoma s.r.o., Moravské galerie v Brně

a Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

V ČR se představí vybrané nominované práce na výstavě Národní cena za studentský design 2016 *Nominace!!! v Moravské galerii v Brně (16.9.–30.10. 2016). Oceněné práce pak na výstavě Nový (z)boží! / New G(o)ods! v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství (11.11.–19.11. 2016) v Praze, kde proběhne také slavnostní vyhlášení výsledků soutěže, a to 10.11. 2016.

Soutěž doprovází česko-anglický katalog, který navrhla společně s grafickým vizuálním stylem soutěže MgA. Lucie Kaslová. Letošní vizuál se nese v duchu motta Design se nevzdává! Kurátorkou výstavy vybraných nominovaných prací v Moravské galerii v Brně je PhDr. Marta Sylvestrová z Moravské galerie v Brně, výstavy oceněných prací Nový (z)boží!/ New G(o)ods! v Praze studentka kurátorských studií na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem BcA. Kateřina Kostková, o zahraniční výstavy se stará PhDr. Lenka Žižková s podporou studentů designu a architektury.