Top5týdne 13. 9. 2016

Brueghel z NG na aukci v Londýně; zrušení tureckého bienále; odchody ředitelů V&A Museum a Tate Museums; financování Guggenheimova muzea v Helsinkách; projekt Jana Šépky v Českých Budějovicích.

1/ Brueghel z NG na aukci v Londýně

Londýnská aukční síň Sotheby’s během léta prodala za přibližně 130 milionů korun květinové zátiší od Jana I. Brueghela, které se datuje do let 1607-1608. Obraz byl do loňského roku vystaven ve stálé expozici Národní galerie v Praze. Do státní sbírky se dostal na přelomu let 1938-1939, kdy jej majitel vítkovických železáren Alphons Rothschild státu daroval výměnou za vývozní povolení pro jiná díla. Nejvyšší soud v roce 2012 rozhodl, že darování obrazu bylo vynucené a dědicům se tak otevřela cesta k restituci. Podrobně o kauze informuje časopis Art+Antiques.

2/ Zrušení tureckého bienále

V návaznosti na současnou politickou situaci v Turecku byl odvolán 5. ročník bienále současného umění, který mělo hostit od 24. září město Çanakkale. Proti hlavní kurátorce Beral Madra ostře vystoupili členové vládní strany ve vedení města, ta se proto rozhodla z vedení bienále odejít. Letošní přehlídka se měla věnovat migrační krizi pod zastřešujícím tématem „Homeland“.

3/ Personální změny ve V&A Museum a Tate

Ředitel Victoria and Albert Museum v Londýně Martin Roth oznámil, že ve vedení muzea skončí. Původem německý kurátor, který dříve působil jako vedoucí státních sbírek v Drážďanech, stojí v čele londýnského muzea od roku 2011. Změna ve vedení čeká také Tate Museums – dlouholetý ředitel Nicholas Serota plánuje opustit instituci k příštímu roku.

4/ Financování Guggenheimova muzea v Helsinkách

Plány na stavbu Guggenheimova muzea v Helsinkách se komplikují. Projekt, který se připravuje od roku 2011, měla podpořit finská vláda částkou 40 milionů eur. Během posledních jednání o rozpočtu však padlo rozhodnutí, že vzhledem k ekonomické situaci země vláda muzeum financovat nebude. V loňském roce proběhla na budovu muzea architektonická soutěž, v níž zvítězilo studio Moreau Kusunoki Architectes.

5/ Vnímání v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích začala prezentace projektu Vnímání, který připravil architekt Jan Šépka ve spolupráci s Domem umění. Hlavní částí projektu je zakrytí dominanty města – Samsonovy kašny – která je dočasně přístupná a viditelná pouze z lávky vedoucí z prostoru galerie. Cílem je nabourání stereotypního vnímání města a zamyšlení nad tím, jakým způsobem nahlížíme na dominanty a skrytá místa. Reakce veřejnosti jsou prozatím rozporuplné.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.