TZ: Jiří Valoch oslaví v Moravské galerii 70. narozeniny

Jiří Valoch oslaví v Moravské galerii 70. narozeniny / Moravská galerie / Brno / 8. 9. – 9. 10. 2016

Jiří Valoch oslaví v Moravské galerii 70. narozeniny

Významná postava brněnské kulturní scény, kurátor, kritik, sběratel a umělec Jiří Valoch oslaví 6. září 2016 významné životní jubileum. Při této příležitosti organizuje Moravská galerie v Brně speciální intervenci do expozice ART IS HERE: Nové umění. Jádro expozice tvoří právě Valochova sbírka. Galerie s umělcem dlouhodobě spolupracuje.

70 x JIŘÍ VALOCH

expozice ART IS HERE: Nové umění

Pražákův palác, Husova 18, Brno

8. 9. 2016 – 9. 10. 2016

Kurátoři intervence – Ondřej Chrobák, Jana Písaříková

Dne 8. 9. 2016 bude ve stálé expozici ART IS HERE: Nové umění v Pražákově paláci zpřístupněna krátkodobá intervence mapující tvorbu významného konceptuálního umělce, kurátora a teoretika umění Jiřího Valocha. Intervence vznikla u příležitosti oslav autorova životního jubilea a představuje výběr z jeho více než padesátileté činnosti na poli vizuální poezie a konceptuálně orientované tvorby. Je zároveň přirozeným pokračováním předchozí spolupráce s Jiřím Valochem. Jeho sbírka, kterou štědře daroval Moravské galerii v Brně, tvoří samotný základ stálé expozice ART IS HERE, jež se veřejnosti otevřela na sklonku minulého roku.

Jiří Valoch je v českém prostředí znám především jako kurátor a teoretik. Svou tvorbu od šedesátých let prezentoval převážně v zahraničí, kam se dostávala poštou, nebo ji sdílel v okruhu svých kolegů a přátel. Možnost veřejně vystavovat tak v kontextu České republiky získal až od devadesátých let, kdy se ovšem začal orientovat na tvorbu textových instalací vyhotovených přímo pro konkrétní prostředí galerie. Pro návštěvníky Moravské galerie v Brně je to tak jedna z vůbec prvních příležitostí seznámit se podrobněji s činností tohoto autora, situované do období šedesátých a sedmdesátých let.

Jiří Valoch (6. 9. 1946 v Brně)

Básník, kurátor, sběratel, tvůrce vizuální a konceptuální poesie, fotografické poesie a fotografických konceptů, textových instalací, konceptuálních kreseb a autorských knih. V letech 1962–1965 studoval na Gymnáziu v Brně-Husovicích a následně 1965–1970 na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity, obory bohemistika, germanistika a estetika. Od roku 1966 působí jako teoretik a kurátor a připravuje výstavy současného umění. V letech 1969–1972 vytvářel minimální akce a intervence v přírodním prostředí. V roce 1968 realizoval první výstavu počítačové grafiky v zemích východního bloku (Dům umění města Brna), dále výstavu Partitur, vizuální poesie Tool etc. nebo Land artu.

V rozmezí let 1972–2001 působil jako kurátor v brněnském Domě umění. V sedmdesátých letech pod hlavičkou této instituce realizoval výstavy spojující klasickou modernu s poválečnou tematikou (František Gross, František Hudeček, Ladislav Zívr). Od roku 1982 tu postupně prezentoval nejvýznamnější osobnosti soudobého českého umění (Vladimír Boudník, Adriena Šimotová, Václav Boštík, Stanislav Kolíbal, Ladislav Novák, Karel Malich, Milan Knížák, Eva Kmentová a mnozí další). Na svém kontě má několik set katalogových textů, zahájení výstav a  recenzí v odborných časopisech.