TZ: Muzeum umění Olomouc se s El Grekem rozloučilo živým obrazem

Muzeum umění Olomouc se s El Grekem rozloučilo živým obrazem / Muzeum umění Olomouc / Olomouc / 30. 8. 2016

Klanění pastýřů: dvojí a živě

Hned dvakrát se včera večer poklonili pastýři Svaté rodině v podloubí Arcidiecézního muzea Olomouc. V doprovodu andělů, přesně podle stejnojmenného obrazu El Greka, který je do Olomouce zapůjčen z Metropolitního muzea v New Yorku.

V neděli 4. září uvidí návštěvníci muzea El Grekovo Klanění pastýřů naposledy. Pak ho v expozici do 18. září nahradí fotografie. Která to bude, o tom rozhodne hlasování. Zájemců se přihlásilo tolik, že se obraz oživoval dvakrát.

Před fotografováním se večer všichni „herci“ shromáždili před El Grekovým plátnem. Naposledy si vrývali do paměti gesta, která budou muset před objektivem napodobit.

„První zkoušku osvětlení jsem jeden večer dělala sama, aby bylo co nejvěrnější. Nasvětlují se tři místa různou intenzitou, tak jsem si to musela expozičně sladit. O týden později přišla na řadu i generálka se zaměstnanci muzea,“ popsala přípravy fotografka Markéta Ondrušková.

Aranžování postav se s nesmírnou pečlivostí a vytištěným obrazem v ruce věnovala Tereza Hrubá. Kontrolovala každý záhyb látky, správné natočení paží, vystrčení nohou, pohledy očí. „Marie trochu zaklonit, tu levou ruku trochu výš, a vy, to rameno dopředu…“ ozývají se pokyny. Konečně je vše připraveno. „Vydržte, nehýbat, Ježíška…“ organizuje scénu fotografka Ondrušková. Michaela Johnová položí dceru doprostřed. „Fotíme!“ Několikrát šlehnou blesky, několik dalších cvaknutí spouště pro jistotu. A je to. Přichází úleva z napětí i z toporných gest. A potlesk. Pak ještě jednou vše podruhé s druhou skupinou.

Vytváření živého obrazu je podle lektora Šobáně vděčná animační metoda, s níž běžně pracuje při zprostředkování umění. Další živý obraz ale v plánu nemá. „Nerad bych se opakoval. S uměním umíme pracovat ještě i jinými způsoby,“ řekl Šobáň.

Jak podotkla fotografka Ondrušková, živý obraz nikdy nebude přesnou kopií malby a dva živé obrazy nebudou nikdy úplně stejné. Snahu dobrovolníků teď mohou ohodnotit všichni milovníci umění. Jejich kliknutí v anketě na webu (ZDE) i facebookovém profilu muzea rozhodne o tom, který živý obraz pověsíme na prázdné místo.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).