TZ: Výstavu Císař Karel IV. 1316–2016 vidělo ve Valdštejnské jízdárně již 50 tisíc návštěvníků

Výstavu Císař Karel IV. 1316–2016 vidělo ve Valdštejnské jízdárně již 50 tisíc návštěvníků / Národní galerie v Praze: Valdštejnská jízdárna / Praha / 5. 8. 2016

Výstavu Císař Karel IV. 1316–2016 vidělo ve Valdštejnské jízdárně již 50 tisíc návštěvníků

Výstava Národní galerie v Praze při příležitosti 700. výročí narození Karla IV. se těší nebývalé návštěvnické přízni. Denní návštěvnost již nyní trojnásobně přesahuje průměr loňských nejúspěšnějších výstavních projektů Národní galerie v Praze. Vzácné středověké exponáty je možné ve Valdštejnské jízdárně zhlédnout už jen necelé dva měsíce. Po 25. září se výstava přesouvá do Norimberku.

Výstava Císař Karel IV. 1316–2016 představuje na 200 vzácných exponátů zapůjčených z celého světa včetně divácky nejpopulárnější koruny z Cách, kterou se nechal Karel IV. korunovat římským králem. „Na výstavě je zajímavé i to, jak se v průběhu jejího trvání proměňuje. Řadu exponátů je totiž možné vystavovat pouze po striktně omezenou dobu. Především vzácné a křehké práce na papíře a pergamenu jsou proto průběžně nahrazovány za dokumenty jiné,“ popisuje Jiří Fajt, generální ředitel Národní galerie v Praze, autor a kurátory výstavy. Na pouhý týden tak bude možné od 5. srpna vidět třeba vzácnou listinu, kterou Karel IV. stvrdil ochranu „všem židům, kteří se zúčastní svatby Lazara, pražského žida, 5. 8. 1351“, tedy události pořádané na den přesně před 665 lety.

K výstavě aktuálně vyšla také publikace Jiřího Fajta Dlouhý stín císaře Karla IV., která pohlíží na středoevropské umění za vlády Lucemburků v širším geografickém záběru severovýchodních teritorií Svaté říše římské. Se začátkem výstavy byl vydán průvodce výstavou, který v nejbližší době doplní také rozsáhlý katalog. Od září bude ve Valdštejnské jízdárně pokračovat také přednáškový cyklus předních zahraničních odborníků – mimo jiné z univerzity ve Štrasburku nebo londýnské Birkbeck College. V Norimberku pak bude repríza výstavy zahájena 20. října a potrvá až do 5. března 2017.