Top5týdne 28. 6. 2016

Brexit a umění, Karlin studios opět v nejistotě, dům na rohu Václavského náměstí je opět blíže demolici, Summer opening v NG, nové výstavy v Ostravě a Českých Budějovicích.

1/ Brexit a umění

Občané Velké Británie se v referendu těsně rozhodli pro vystoupení země z Evropské unie, což vyvolalo u výtvarných institucí velké obavy. Množství reakcí zainteresovaných osobností a společností shromáždil server artnet. Starost je nejen o financování umění, které se bude muset obejít bez evropských fondů, ale i o návštěvnost hlavních kulturních institucí nebo zpřetrhání přeshraničních uměleckých vazeb. Problémům se nejspíše nevyhne ani trh s uměním, jehož představitelé většinově volili pro setrvání země v EU.

2/ Budoucnost Karlin studios?

Prostory v Křižíkově ulici musí Karlin studios, fungující jako zázemí pro současné umění a umělce, vyklidit do konce září. Budova se totiž bude demolovat. Instituce měla přislíbeny náhradní prostory v Holešovické tržnici, Magistrát hl. m. Prahy ale nakonec místo přiklepl jiným zájemcům a Karlin studios tak hrozí reálný zánik. Na jejich podporu je vypsána online petice. Připomeňme, že současná budova měla původně zmizet nejpozději do konce loňského roku.

3/ Na Václaváku se může stavět

Ministr kultury Daniel Herman nevyloučil, že by na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice mohl stát nový objekt. Připomeňme, že na místě stojí dům, jehož současná podoba je výsledkem přestavby kolem roku 1920 dle projektu Bohumíra Kozáka, který chce již několik let developerská firma nahradit novostavbou. Historický dům stojící v pražské památkové rezervaci není sám o sobě chráněn, ačkoliv se o to pokoušela řada zainteresovaných odborníků. Ministr se údajně nemůže vyslovit k vlastnímu zbourání, novostavbě by se však nebránil.

4/ Summer opening NG

Národní galerie v Praze slavnostně otevřela další várku výstav. Ve středu byla ve Šternberském paláci zahájena výstava Cranach ze všech stran představující výsledky nového průzkumu Cranachových děl. Den poté následovalo otevření hned několika výstav ve Veletržním paláci – třetí část cyklu Poetry passage a páté pokračování Moving Image Department pod vedením Adama Budaka, videoart Nicole Morris a Miroslavy Večeřové, diplomanti AVU a konečně výstava mapující 30 let sbírky architektury v NG.

5/ Nové výstavy v Ostravě a Budějovicích

Obměna v krátkodobých výstavách proběhla rovněž v Galerii Plato v Ostravě. Nově se představuje Roman Štětina a Miroslav Buriánek s projektem Návod na použití Jiřího Koláře. V Domě umění České Budějovice začala výstava abstraktního malíře Seana Scullyho. Průřez autorovou tvorbou připravil kurátor Michal Škoda: „Dílo Seana Scullyho je opravdovou výpovědí umělce, který nepodléhá vlivům doby. Léta předkládá soustředěnou tvorbu, kde má své místo přísnost i určitá nekompromisnost.“

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.