TZ: Roman Štětina a Miroslav Buriánek

Roman Štětina a Miroslav Buriánek / Návod k použití Jiřího Koláře / PLATO platforma (pro současné umění) / Ostrava / 23. 6. 2016 – 19. 9. 2016 

Roman Štětina a Miroslav Buriánek: Návod k použití Jiřího Koláře

23. 6. 2016 – 19. 9. 2016

Místo: dvorana

Kurátor výstavy: Marek Pokorný

Ve středu 22. června v 18 hodin PLATO zahájí výstavu Romana Štětiny a Miroslava Buriánka. Jejich společný projekt Návod k použití Jiřího Koláře představíme ve dvoraně Multifunkční auly Gong za přítomnosti obou umělců. Výstava potrvá do 18. září 2016 a bude volně přístupná.

„Romana Štětinu jsem oslovil už jako laureáta Ceny Jindřich Chalupeckého za rok 2014. Shodou okolností - a k mé radosti - si vybral právě PLATO pro uskutečnění své laureátské výstavy a společně s Miroslavem Buriánkem, jedním z našich nejlepších rozhlasových režisérů, připravil zcela nový projekt. Rozhlasovou režii a vznik rozhlasové kompozice vycházející z experimentální knihy Jiřího Koláře tematizují více než dvouhodinové video a objekty odkazující na strukturu Buriánkovy režijní knihy” řekl Marek Pokorný, kurátor a umělecký manažer PLATO.

Výstava „Návod k použití Jiřího Koláře“ vznikla ve spolupráci se Společností Jindřicha Chalupeckého a je šestou letošní výstavou Galerie města Ostravy PLATO. Ta bude počínaje rokem 2017 fungovat jako příspěvková organizace města.

„Výstava v PLATO je výsledkem více než dvouleté intenzivní spolupráce s Miroslavem Buriánkem, který mi před deseti lety otevřel dveře do světa rozhlasu a díky jehož pomoci jsem mohl rozvinout základní téma svojí práce. Společně s herci z amatérského divadelního souboru KLAS - v němž jsem během svého dospívání působil - se snaží svébytným způsobem interpretovat básnickou sbírku Návod k upotřebení od Jiřího Koláře, autora, který mi kdysi dal naději, že se mohu stát ‚výtvarným‘ umělcem, i když neovládám klasické výtvarné techniky,“ doplnil Roman Štětina.

Architektonické řešení výstavy navrhl výtvarný umělec Jan Šerých. U příležitosti zahájení výstavy vyjde také stejnojmenný katalog.

Aktuality a doprovodný program k výstavě najdete na

www.plato-ostrava.cz

Roman Štětina (*1986)

Roman Štětina studoval v letech 2009 až 2015 v ateliéru Tomáše Vaňka na pražské Akademii výtvarných umění. Jeho intermediální zájem o rozhlas jako instituci se promítl v řadě komplexních projektů zabývajících se otázkou, jak se v různých situacích dotýkají či vzájemně popírají, vylučují a doplňují obraz, zvuk, akce a fyzický (respektive myšlený) prostor. V roce 2014 získal Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Miroslav Buriánek (*1951)

Miroslav Buriánek patří mezi naše přední rozhlasové režiséry. Po absolutoriu divadelní režie na pražské DAMU byla jeho kariéra mezi lety 1978 a 2015 spojená s plzeňským rozhlasovým studiem, pro které vytvořil stovky reportáží, rozhlasových dokumentů a dramatizací literárních textů.