TZ: Diplomanti FaVU 2016

Diplomanti FaVU 2016 / Dům umění města Brna: Dům pánů z Kunštátu; Starý pivovar / Brno / 23. 6. – 24. 7. 2016

Diplomanti FaVU 2016

vernisáž: 23. června 2016 v 16h v Domě pánů z Kunštátu

Místa konání: Dům pánů z Kunštátu DUMB, Dominikánská 9, Brno

Výstavní prostor Starý pivovar, Božetěchova 2, Brno

Otevřeno: úterý – neděle 10.00 – 18.00 hod.

Koncepce letošní výstavy diplomových prací FaVU VUT v Brně stojí na dvou základních pilířích. Prvním pilířem je konstrukce reprezentativního profilu absolventky či absolventa. Druhým pilířem je dynamické propojení odlišných přístupů v rámci expozice.

Výsledkem průzkumu předcházejícího výstavě se stal ideální typ, který shrnuje charakteristické rysy studujících diplomového ročníku. Typická absolventka či typický absolvent FaVU má 27 let a bydlí v Brně. Je aktivní převážně na poli malířství nebo v široké oblasti přístupů charakteristických pro postmediální situaci současného umění (inter- a multimediální tvorba, performance, environment, video). O něco menší zálibu má v prostorových disciplínách a užitém umění. Nechává se motivovat k tvorbě potřebou experimentovat, objevovat nové obzory. Volí si takové výrazové prostředky, které se nejlépe hodí pro zvolené téma nebo pro požadovaný účinek. Reaguje na kontext utvářený osobními zážitky, které považuje za důležité. Svými projekty chce poskytnout publiku výzvy k zamýšlení, podněty ke hře obrazotvornosti nebo hádanky vybízející k dešifrování. Jako nejzásadnější stránku svého díla uvádí výchozí koncept, který dopředu určuje způsob realizace. Za své  ideální obecenstvo považuje širší veřejnost, „člověka z ulice“, masy. Usiluje o demokratizaci umění: věří, že umění má být přístupné každému, chce překračovat sociální a kulturní rozdíly. Studia na vysoké umělecké škole si cení především kvůli získaným znalostem a dovednostem.

V prostorovém řešení expozice jsme se snažili překročit rozdíly dané členěním fakulty na jednotlivé obory a ateliéry. Hledali jsme konstelace, ve kterých se budou vzájemně obohacovat díla v tradičních a nových médiích, plošné a prostorové práce, projevy volného a užitého umění. Dramaturgii výstavy je možné chápat jako průchod několika prostředími, jež tvoří relativně samostatné tematické a atmosférické celky.