TZ: Michael Anastassiades

Michael Anastassiades / Drawing Spaces / studio OKOLO / Praha / od 10. 6. 2016

Světoznámý londýnský designér představí ve SCHOLASTICE svou minimalistickou tvorbu

Vyšší odborná škola SCHOLASTIKA uvede poprvé na české scéně osobitý minimalismus londýnského designéra Michaela Anastassiadese. Anastassiades, který je známý především svými elegantními závěsnými svítidly, bude v Praze přednášet o vývoji na poli produktového designu. Zároveň také otevře výstavu svých nejnovějších děl.

Michael Anastassiades, původem z Kypru, se po studiu inženýrství a produktového designu na Royal College of Art v Londýně rozhodl zaměřit na tvorbu řemeslně dokonalých interiérových objektů z ušlechtilých a vzácných materiálů. V roce 2007, kdy si založil svou vlastní autorskou značku, začal své unikátní produkty na pomezí umění a designu vyrábět ve větších sériích. Mramoru, mosazi či vzácnému dřevu zůstal ve své tvorbě věrný dodnes.

Jeho styl je přímočarý a eklektický. Minimalistické tvary, které jsou redukovány na ty nejelementárnější grafické siluety, autor kombinuje s ušlechtilými materiály, které jasným formám propůjčují sofistikovaný sochařský charakter, říká Adam Štěch, teoretik designu, který přednáší ve SCHOLASTICE.

Většinu svých návrhů vyrábí a distribuuje Anastassiades pod svým vlastním jménem. Spolupráci s ostatními výrobci započal relativně nedávno. Pro italskou značku Flos vytvořil úspěšnou kolekci minimalistických svítidel včetně kolekce String, kterou tvoří kónická či kulatá stínidla zavěšená na dlouhém kabelu. Ten se v konkrétních aplikacích mění v grafickou minimální dekoraci na stěnách a stropě interiéru. Jakou siluetu vytvoří už záleží jen na uživateli a možnostech prostorů. Stejně jako kolekce String, tak i většina jeho subtilních svítidel, převážně z mosazi, jsou současnými variacemi na umělecké závěsné mobilní sochy Alexandera Caldera nebo dalších kinetických sochařů minulého století.

Autor také spolupracuje s renomovanou galerií Nilufar, švédskou značkou Svenskt Tenn nebo českým výrobcem skla Verreum. Letos představil na Salone del Mobile svou první kolekci nábytku pro americkou společnost Herman Miller, a to v působivé instalaci inspirované obrazem slavného metafyzického malíře Giorgia de Chirica. Anastassiadesova tvorba představuje unikátní symbiózu současného minimalismu, výjimečného citu pro formu a materiál a sofistikovanou historickou nostalgií, dodává Štěch.

Jedinečné zpracování estetiky modernismu padesátých let minulého století ve zcela současném elementárním podání dělá z Anastassiadese jednoho z nejosobitějších tvůrců současné evropské scény.

Přednáška Michaela Anastassiadese se bude konat ve čtvrtek 9. června 2016 v 19:00 ve SCHOLASTICE.

V pátek 10. června 2016 v 19:00 otevře Anastassiades výstavu svých objektů v prostorách studia OKOLO (Bořivojova 77, Praha 3).

O Scholastice

Scholastika je vyšší odborná škola výtvarného umění a designu, která umožňuje studovat a rozvíjet se v jinak těžko dosažitelném prostředí současné umělecké scény a spolupracovat s respektovanými osobnostmi uměleckého prostředí. Jako veřejnou vzdělávací uměleckou platformu ji v roce 2012 založila dvojice mladých umělců Evžen Šimera a Ondřej Brody. V současnosti Scholastika nabízí vzdělání v 11 studijních programech a spolupracuje s uznávanými umělci, designéry a teoretiky designu a umění jako jsou Adam Štěch (Cyklus přednášek z dějin designu), Jan Čapek (Ateliér produktový design), Roman Vrtiška a Vladimír Žák (Ateliér design interiéru), Pavel Karous (Ateliér sochy), Jak Kloss a Matěj Činčera (Ateliér grafického designu), Robert Šalanda (Ateliér malby), Alice Klouzková (Ateliér módní design), Jakub Berdych (Ateliér Objektu a skla), Vladimír Strejček (Ateliér komiksu a ilustrace), Hynek Alt (Ateliér fotografie), Terezie Nekvindová (Cyklus přednášek o současném umění). V září 2016 otevře Scholastika své první ročníky oborů grafický design a produktový design. Více informací o Scholastice získáte na www.scholastika.cz.