Top5týdne 7. 6. 2016

Zahájení Bienále Berlín 2016; Trevor Paglen získal Deutsche Börse Photography Prize; 4. ročník Ceny Věry Jirousové; El Greco v Olomouci; 25 let Institutu tvůrčí fotografie v Opavě.

1/ Bienále Berlín 2016

4. června odstartoval 9. ročník Bienále v Berlíně s podtitulem Present in Drag. Bienále připravil newyorský tým kurátorů DIS, jehož členy jsou Lauren Boyle, Solomon Chase, Marco Roso a David Toro. Přehlídka, jež se koná v prostorech Akademie umění, European School of Management and Technology sídlící v bývalé vládní budově NDR, KW Institute for Contemporary Art a vyhlídkové lodi Blue Star, trvá do 18. září 2016.

2/ Deutsche Börse Photography Prize

Trevor Paglen získal Deutsche Börse Photography Prize, kterou od roku 1996 uděluje londýnská Photographer’s Gallery. Do letošního ročníku byli vybráni umělci, kteří se zabývají společenskými a politickými tématy. Paglen zvítězil s projektem Octopus, jehož součástí jsou fotografie pořízené pomocí dronu.

3/ Cena Věry Jirousové

Cena Věry Jirousové určená začínajícím i etablovaným uměleckým kritikům zahájila 4. ročník. Letošní vítěze vybere porota ve složení Pavel Klusák, Jiří Ptáček, Tereza Stejskalová, Lenka Vítková a František Zachoval. Nominace pro obě kategorie je možné zasílat do 30. června, vyhlášení vítězů proběhne na počátku října.

4/ El Greco v Olomouci

Arcidiecézní muzeum v Olomouci vystavuje obraz Klanění pastýřů od El Greca, který byl zapůjčen z Metropolitního muzea v New Yorku. Exkluzivní manýristické dílo je v expozici konfrontováno s Gutfreundovou sochou Úzkost. Zároveň při příležitosti deseti let existence muzea byla otevřena nová stálá expozice nazvaná Ke slávě a chvále / Tisíc let duchovní kultury na Moravě II. 

5/ 25 let Institutu tvůrčí fotografie v Opavě

Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě oslavil 25 let existence. K výročí uspořádal v pražském Domě fotografie výstavu Čtvrtstoletí, která představuje na šest desítek nejvýraznějších absolventů. Kurátory výstavy jsou Vladimír Birgus a Josef Moucha, katalog je k dispozici ve formátu pdf.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.