TZ: Mobilní aplikace K700 přibližuje výstavu Císař Karel IV. 1316–2016 dospělým i dětem

Mobilní aplikace K700 přibližuje výstavu Císař Karel IV. 1316–2016 dospělým i dětem / Národní galerie v Praze / Praha / 2. 6. 2016

Mobilní aplikace K700 přibližuje výstavu Císař Karel IV. 1316–2016 dospělým i dětem

Výstavu Císař Karel IV. 1316–2016, kterou pořádá Národní galerie v Praze v souvislosti se 700. výročím narození slavného panovníka, doplňuje nově audioprůvodce ve formě mobilní aplikace K700. K příležitosti Mezinárodního dne dětí byla spuštěna jak dětská, tak klasická verze přibližující příběhy nejvýznamnějších exponátů doby Karla IV.

Audioprůvodce obsahuje komentář dvojice mladých herců Petry Horváthové a Daniela Krejčíka k bezmála třiceti artefaktům včetně koruny římského krále, Zlaté buly Karla IV. či slavných deskových maleb Mistra Theodorika. Návštěvníci-posluchači se dozví ale třeba i o prvním importu čínského porcelánu do Evropy – slavné váze z Fonthill – nebo o křišťálovém džbánu, v něm bývala uchovávána relikvie ubrusu z poslední večeře Páně. Karel IV. byl totiž vášnivým sběratelem vzácných relikvií – na výstavě je k vidění i fragment Kristovy bederní roušky, část Mariina závoje či takzvaná Mojžíšova hůl.

Ve spolupráci s kreativním studiem Gameleon vznikla také hravá verze audioprůvodce pro dětské návštěvníky, která je koncipovaná jako objevitelská hra. Sedmnáct nejzajímavějších exponátů promlouvá k posluchači a vysvětluje mu, proč jsou důležité a jaký vztah mají k osobě a dvoru Karla IV. Ve své promluvě každý z vybraných exponátů sdělí i určitou indicii, díky níž může hráč najít záhadnou „kamaru“. Čím více exponátů hráč navštíví a čím více jejich příběhů si vyslechne, tím více ví o tom, kde kamaru hledat. „Interpretace kulturního dědictví pro dětské návštěvníky tak, aby se královsky pobavili, něco se dozvěděli a ještě si něco zapamatovali, je vždy velká výzva. Naším cílem bylo především vzbudit zájem, motivovat ke zkoumání exponátů a vyprávět jejich příběh,“ popisuje Dalibor Naar, ředitel společnosti Gameleon, která mobilní aplikaci vyvinula.

Aplikace K700 je k dispozici v české, anglické a německé verzi a pro operační systémy Android a iOS a je ke stažení na v Google Play a App Store zdarma.