Top5týdne 31. 5. 2016

Výsledky soutěže Máš umělecké střevo?, Praha schválila stavební předpisy, byla udělena Národná cena za komunikačný dizajn, v Benátkách začalo Bienále architektury a zemřel architekt a historik architektury Štefan Šlachta.

1/ Máš umělecké střevo?

Dne 20. května byli v Moravské galerii v Brně vyhlášeni vítězové již sedmého ročníku soutěže Máš umělecké střevo?, která je určena pro studenty středních škol a gymnázií. Hlavní ocenění letos převzali Adam Směták a Viktorie Kačínová ze Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy z Brna. Cena je od roku 2012 součástí doprovodného programu Ceny Jindřicha Chalupeckého a je putovní. Tématem letošního ročníku byl Portrét vs. Autoportrét a nejlepší práce byly týden vystaveny v Místodržitelském paláci Moravské galerie.

2/ Pražské stavební předpisy

Praha jako jediné město v Česku uhájila vlastní stavební předpisy, které jsou součástí její legislativy již více než 100 let. Po dlouhých peripetiích ovlivněných politickými zájmy schválila Rada města přepracovanou verzi, která je prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu – určuje tak například povolené rozměry a umístění reklamy, respektování uliční čáry a podobné technicko-urbanistické zásady architektonické podoby města.

3/ Národná cena za komunikačný dizajn

Slovenské centrum dizajnu prostřednictvím mezinárodní poroty, které předsedala česká designérka a typografka Klára Kvízová, vyhlásilo oceněné pro rok 2016. Hlavní cenu získal design nového vydání literárního díla Rudolfa Slobody, za kterým stojí Boris Meluša a nakladatelství Slovart. Na cenu Ministerstva hospodárstva SR, která se uděluje společnostem a organizacím za profesionální práci s designem, porota nominovala Slovenskou národní galerii a vydavatelství Artforum. Cena však z neznámých důvodů nebyla udělena. Přehled všech oceněných je na stránkách SCD.

4/ Bienále architektury v Benátkách

V sobotu bylo v Benátkách zahájeno 15. bienále architektury, které se letos soustředí na architekturu sloužící lidem i v nestandardních podmínkách a dobách. Téma proto nese název Reporting from the Front (Hlášení z přední linie). Přehlídky se účastní 88 vystavovatelů ze 37 zemí. Společný český a slovenský pavilon mají letos na starost naši sousedé, kteří ve spolupráci s českými institucemi představují budovu bratislavské Slovenské národní galerie.

5/ Štefan Šlachta zemřel

Profesor Vysoké školy výtvarných umení v Bratislavě byl jedním z nejvýznamnějších historiků architektury Slovenska, absolvent Vladimíra Karfíka. Roku 1994 stál u založení Spolku architektov Slovenska a zasloužil se o vznik Slovenské komory architektov a byl hlavním architektem Bratislavy. Mezi jeho architektonickou tvorbu patří například spolupráce na bratislavském mostě Lafranconi. Jeho poslední teoretickou prací je kniha Návrat odídených (2005) zkoumající osudy slovenských architektů, kteří emigrovali po roce 1968.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.